Onze chauffeurs houden van alle dieren! Toch zijn er altijd wel dieren of ritten waar je de chauffeur extra plezier mee doet. Natuurlijk hebben we het liefst dat we ze NIET op hoeven te halen, en dat alles in de natuur voorspoedig verloopt. Maar als ze dan toch gewond raken, vinden onze chauffeurs het maar al te leuk om hier voor uit te rijden. En waar hebben we het dan over… Juist: ROOFVOGELS. Net iets spannender dan het standaard ritje voor de houtduif.
Roofvogels hebben een prachtig uiterlijk met hele aparte tekeningen op het verendek. Maar naast het uiterlijk zijn ook de vangacties van roofvogels met verwondingen vaak ontzettend spannend. Een roofvogel pak je namelijk niet zo één, twee, drie met blote handen op. Ook een roofvogel met een gebroken vleugel durft zich nog prima te verdedigen met zijn scherpe klauwen en snavel. We kunnen ook niet aan de melder vragen of hij of zij de vogel even in een doosje stopt ,want we willen niet dat de melder of vogel (verder) gewond raakt.
Afgelopen week kwamen wel twee torenvalkjes in de ambulance terecht. De eerste melding was van twee vogelliefhebbers in Zoetermeer. Zij vonden de torenvalk die je op de eerste foto ziet, terwijl hij zielig op de grond zat. Volgens de melders ging het om een waarschijnlijk jonge vogel, zonder zichtbare verwondingen. Bij binnenkomst viel het chauffeurs Femke en Tatiana al gelijk op dat het vogeltje, in een open doos, veel te rustig was. Ze reageerde amper op de wereld om haar heen. We hebben haar snel meegenomen en in de ambulance onderzocht. Ook daar bleek dat het beestje wel heel stil en bijna apathisch was. Ze reageerde zo goed als nergens op.
Op haar vleugel had ze een klein wondje en deze vleugel voelde net iets dikker aan dan de andere. Gelukkig was er geen duidelijke breuk voelbaar. Verder waren de staartveren niet meer zo mooi en de veren erg vies. Een duidelijk ernstig verzwakt patiëntje die snel door moest naar de vogelopvang. Helaas, ondanks alle goede bedoelingen, heeft de torenvalk de rit niet overleefd en was ze bij aankomst bij de vogelopvang overleden.
Gelukkig was de tweede patiënt een stuk levendiger. Deze torenvalk werd door een wandelaar gevonden in park Oosterbeek in Den Haag. De Torenvalk zat tegen de muur van, onze buren, de Amerikaanse ambassade aan. De stoere wandelaar heeft niet getwijfeld en wist dat onze basis vlak bij was. Hij heeft de torenvalk in een trui weten te wikkelen en bracht hem gewoon zelf bij ons langs. Chauffeur Martin en stagiaire Ilse hebben de vogel gecontroleerd. Ook hier waren geen directe breuken zichtbaar. Deze torenvalk was duidelijk in een betere conditie en is doorgebracht naar Vogelopvang de Wulp voor medische verzorging.
lees verder onder de foto’s
Torenvalk uit Zoetermeer
Torenvalk uit Oosterbeek, Den Haag
Mocht je een gewonde roofvogel tegenkomen dan kan je het volgende doen:
– Bepaal eerst: Is de roofvogel ECHT gewond?
Veel roofvogels eten hun prooi op de grond en zitten hierbij voorovergebogen over de maaltijd heen.
– Als je een roofvogel veilig wil stellen: pak hem liever niet zelf op, maar zet iets over de vogel heen. Bijvoorbeeld een wasmand, grote emmer of grote doos.
– Roofvogels vind je vaak in bossen, heides en op grasvlakte. Als je een dierenambulance belt kijk altijd eerst goed naar een duidelijke locatie. Gebruik hierbij bijvoorbeeld Google Maps.
– Ben je toch genoodzaakt de roofvogel zelf te verplaatsen? Omdat het dier bijvoorbeeld midden op de weg zit, draag het liefst handschoenen. Bij het gebrek aan handschoenen zorg te allen tijde dat je je handen beschermt met eventueel een dikke deken of jas.