Tjieka, bedachtzame dame (3 jaar)
  1. Home
  2.  » 
  3. Geplaatste dieren
  4.  » Tjieka, bedachtzame dame (3 jaar)

Tjieka, bedachtzame dame (3 jaar)

9 november 2022

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kan met andere katten: dat hebben we nog niet kunnen proberen
  • Kinderen: 16+
  • Appartement met catproof balkon (geheel met gaas afgezet)
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Tjieka kwam bij ons als zwerfkat. Ze werd met een aantal andere katten gevangen op een slooplokatie. Hoewel Tjieka het allemaal erg eng vond, leek ze wel aan mensen gewend te zijn. We probeerden of ze nieuwsgierig genoeg was om even aan een hand te snuffelen. En ja, heel voorzichtig wilde ze wel een poging wagen. Om meteen weer terug te schieten in een hoekje van haar hok.

Eerst denken dan doen

Tjieka is een bescheiden poes. Ze bekijkt de wereld graag van een afstandje. Ze zet het niet op een gillen tegen etenstijd en staat nooit als eerste voor haar deur als er iets te beleven valt. Nee, Tjieka denkt eerst even na of ze zich echt wel in het avontuur moet storten. Maar als ze heeft besloten dat het veilig is komt ze van haar plankje en laat zich met veel genoegen knuffelen. Ook dat gebeurt bedachtzaam, maar ze geniet er echt met volle teugen van. Soms schrikt ze nog wel van onverwachte geluiden of bewegingen, maar ze is zo weer terug om de rest van de knuffels in ontvangst te nemen.

Rustig nieuw huis

We denken dat Tjieka het best tot haar recht komt in een rustige omgeving met eventueel al wat oudere kinderen. We weten nog niet of ze bij andere katten kan. Tjieka heeft genoeg aan een balkon of, als het te koud is om buiten te zitten, een vensterbank waar ze lekker kan liggen. Bij ons komt ze tot  de rand van haar hok om vanaf dat (hoge) punt de kamer te bekijken. Ze is uit zichzelf nog niet de kamer in gelopen, maar dat is een kwestie van tijd. Haar nieuwe personeel zal een beetje geduld met Tjieka moeten hebben maar als ze eenmaal is gewend komt ze wel los.

Wennen

We raden aan om haar eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor deze kat heel eng. Ze kan zich dan even terugtrekken en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Je kan haar het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag bij haar zitten en tegen haar praten. Zo zorg je ervoor dat zij zich goed gaat hechten aan het huis en aan haar nieuwe mensen. En als ze snapt dat alles veilig is, kan je haar beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft zij dan als haar veilige plek ervaren, waar zij naar terug kan rennen als ze het weer te spannend vindt. Als je haar in één keer los laat in het hele huis, gaat ze zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode erg lang.

Tjieka is 3 jaar oud, gesteriliseerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennis maken met Tjieka? Vul dan het antwoordformulier in.

Fotografie © Dasha Munnik

 

 

Dit dier is al geadopteerd!