Tjalk

13 maart 2024

Met Tjalk gaat het uitstekend! Hij heet nog steeds Tjalk en dat blijft zo.

Hij gedroeg zich vanaf de eerste dag voorbeeldig, maar knuffelen met elkaar was iets waar we stap voor stap aan moesten werken. Want zoals jullie al ontdekten kan hij tijdens het aaien vrij plotseling een heel harde bijt geven of met z’n nagels uithalen. Nu wordt zijn beet steeds minder intens en haalt hij minder vaak uit. Ook laat hij wat betreft knuffelen steeds meer toe. Tjalk had echt een plekje nodig dat hij thuis kan noemen. En een baas die hij kan vertrouwen. Ik zie dat met name de band die we met elkaar opbouwen ervoor zorgt dat hij steeds meer ontspannen wordt.

Tjalk wordt elke dag verwend met heel kleine tussendoortjes van mijn maaltijden, mits hij erom vraagt. Verder krijgt hij elke ochtend en avond brokjes en eens in de twee dagen natvoer. Dat laatste eet hij in een ruk op, maar met zijn brokjes doet hij altijd rustig aan. Hij drinkt goed, maakt zich goed schoon, gebruikt de kattenbak en hij doet dagelijks een tapdans in zijn nieuwe mandje. Ook is hij welbespraakt en miauwt hij wanneer hij wil spelen, als hij naar buiten wil, als hij wil dat ik naar een kamer kom waar hij is en hij heeft een heel lief, zacht mauwtje van genot.

Tjalk is ook een enorm enthousiaste speler. Elke dag wil hij tenminste twee keer spelen. Dan zie je pas echt wat een enorme kracht en felheid dit beest heeft t.o.v. andere katten. Ik moest dit schrijven naar jullie dan ook onderbreken omdat hij weer in een speelbui was! Het enige dat hij niet krijgt, maar wel 2 keer per dag vraagt, is via de deur naar buiten gaan. Dat wil hij erg graag, maar hij zal nog 2,5 maand moeten wachten. En dan gaan we eerst kijken wat hij van het balkon vindt, wat hem toegang geeft tot het dak.

Maar het meest opmerkelijke van Tjalk wilde ik bewaren tot het eind. Mijn buurvrouw klaagt al enige tijd over muizen. Ik dacht zelf nergens last van te hebben, maar afgelopen vrijdagavond kwam Tjalk ineens trots met een gevangen muis aanzetten! Hij had hem laten leven en gedropt in de krabpaal met speelomhulzing die ik bij jullie gekocht heb. Die fungeerde als een soort gevangenis, waardoor ik de muis levend in het natuurgebiedje bij mij aan de overkant kon uitzetten. Uiteraard inspireerde de vangst hem tot jagen naar meer en door hem tijdens z’n jacht te volgen heb ik een bijna onzichtbaar gaatje in mijn keuken kunnen vinden waar ze mogelijk doorheen komen.

Al met al heeft Tjalk nu een huis waar hij zich senang voelt, een baasje dat hij vertrouwt en een baan als muizenjager. Qua gezondheid lijkt ook alles goed. Elke drie of vier dagen heeft hij een kort moment waarbij hij soort van zijn neus ophaalt, alsof er even iets vastzit. Dat duurt 10 seconden, waarna alles weer goed lijkt. Op twee kleine uitzonderingen in het begin na, niest hij nooit. Volgens mij is het af en toe ophalen van de neus geen teken dat er iets mis is, maar jullie vroegen speciaal te letten op niezen, vandaar dat ik het voor de zekerheid vermeld. Met Tjalk zijn ogen gaat alles goed. In het begin maakte ik nog af en toe zijn oogjes schoon van kleine stukjes pus/slaap, maar dat is de laatste dagen niet meer nodig gebleken.

Bijgaand drie foto’s die ik net heb gemaakt en een foto van enkele dagen geleden waarin hij in z’n mandje ligt. Hij heeft al meerdere plekken in huis waar hij graag ligt en dit mandje is er slechts een van.

Nogmaals dank voor het redden van Tjalk en het toestaan mij zijn valentijn en baasje te laten zijn. We zijn dolgelukkig met elkaar!

Deel dit bericht!

Meer verhalen

Help ons de dieren helpen!