Tjalk, onze lieve lomperik (6 jaar)

14 januari 2024

Dit dier is al geadopteerd!

• Kan met andere katten: nee
• Kinderen: 14+
• Huis met tuin
• Medicatie: nee
• Speciaal dieet: nee

‘Er loopt een kat op straat, hij heeft pus in zijn ogen’. Dat was de melding die we kregen over Tjalk. We zijn er gelijk op af gegaan en hebben hem meegenomen naar het hospitaal. Hij had een wond bij zijn oog en allebei zijn ogen leken ontstoken. Daar kreeg hij medicatie voor en zijn ogen knapten al gauw op.

Die handen zijn zo leuk!
Ondertussen gingen we aan de slag met Tjalk. Deze grote, indrukwekkende kater bleek gelukkig hartstikke lief te zijn. Hij komt heel graag bij ons op schoot zitten en is dol op aaien en knuffelen. Spelen met een hengeltje vindt hij ook leuk.

Hij kan bij het knuffelen soms wel een beetje lomp uit de hoek komen. Hij wordt dan zo enthousiast dat hij even in je handen bijt. Gelukkig bijt hij niet hard. Daarna kijkt hij je verontschuldigend aan. Hij bedoelt het niet slecht, maar ja… die handen zijn zo leuk! We proberen hem dit gedrag af te leren, want het moet natuurlijk geen gewoonte worden.

Medische dingetjes
Het gaat nu goed met de ogen van Tjalk. Hij had een lichte vorm van entropion, waarbij zijn buitenste ooghoeken een klein beetje naar binnen krullen. Hij heeft daar nu geen last meer van, maar zijn toekomstige eigenaren zullen wel in de gaten moeten blijven houden of zijn ogen niet weer gaan irriteren. Hij heeft ook een licht hartruisje, hier heeft hij momenteel ook geen last van.

Onze lieve, stoere Tjalk zoekt een huisje met toch wel wat ervaren kattenmensen, die graag met hem willen knuffelen en spelen, en zijn soms wat lompe gedrag ook kunnen waarderen. Hij wil zo graag! Mag hij bij jou?

Wenperiode
Tjalk lijkt wel een stoere jongen, maar hij zal de overgang naar een nieuw huis best spannend vinden. We raden daarom aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Lees desnoods een boekje of werk wat op de laptop. Met wat lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associëren met iets positiefs.

Op deze manier zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Als hij helemaal op zijn gemak is, kan hij vanuit dat veilige kamertje de rest van het huis gaan verkennen.

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent.

Tjalk is ongeveer 6 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Tjalk? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Agnes Ludwig

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!