Tijd van de jonge vogels

16 mei 2019

We worden weer regelmatig gebeld over jonge vogels. Wanneer komen wij in actie?
Is er een nest jonge vogels naar beneden gevallen en is terugzetten niet mogelijk? Is de jonge vogel gewond? Zit er een jonge vogel en zijn de ouders al lange tijd verdwenen? Dit zijn situaties waar we natuurlijk hulp komen bieden. Maar niet alle jonge vogeltjes die je ziet zijn daadwerkelijk in de problemen.

Je ziet ze in deze tijd van het jaar weer regelmatig, jonge vogels, luid piepend op de grond of op een tak. Ze lijken zielig en hulpeloos. In de meeste gevallen is er niets aan de hand want meestal zijn de ouders gewoon in de buurt. De jonge vogels met rust laten is dan het beste.

Uit het nest gevallen?

Als een vogeltje op de grond zit, lijkt het alsof hij uit het nest is gevallen. Maar vogels vallen niet uit zomaar uit het nest. Als ze groot genoeg zijn, dan ‘vliegen’ ze uit. Het echte vliegen moeten ze echter nog leren, waardoor ze de eerste dagen veel op de grond verblijven. Door te piepen, bedelen ze bij de ouders en geven zo aan waar ze zitten. De ouders voeren ze nog bij en leren ze waar ze zelf voedsel kunnen vinden. Dit duurt een paar dagen, dan kunnen ze meestal goed vliegen.

Stress

Laat een vogeltje dat ‘hulpeloos’ piept en niet gewond is, daarom zitten. Zodra je weg bent, komen de ouders weer tevoorschijn om het jong te voeren. Je ‘hulp’ werkt zelfs averechts. Het bezorgt ouders en jongen onnodig veel stress en dat vermindert de kans op overleving. Observeer de kleine daarom vanaf een afstand om te kijken of de ouders terugkomen.

Wat te doen?

Als echt duidelijk is dat de ouders het jong niet meer (kunnen) verzorgen of als het gewond is, bel ons dan 070-3282828. In de andere gevallen is het beter de jonge vogel te laten zitten. Opgevoed worden door de vogelouders is tenslotte het beste!

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Foto: © Clara Mazèl

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!