Terug de vrije natuur in

7 juni 2021

Afgelopen donderdagochtend kregen wij een spoedmelding binnen. ‘Snel! Inpakken en wegwezen: Er is een ree aangereden!’ galmt het door ons hospitaal.
Ambulancechauffeurs Maaike en Edwin springen in de auto en rijden naar de locatie. Op de N440 vlak na de Hubertustunnel ligt ze op de weg. Het is een bekende locatie waar reeën de weg oversteken. Zeker zo ‘s ochtends vroeg in de schemer is het niet te voorkomen dat er af en toe ongelukken gebeuren.

Gelukkig is de aanrijding niet fataal geweest, toch loopt het lang niet altijd goed af bij aanrijdingen van reeën. Reeën zijn bijzonder gevoelige dieren zowel voor verwondingen als voor stress. We willen reeën eigenlijk niet langdurig opvangen omdat het op de lange termijn meer kwaad doet dan goed. Dus werd er even goed overleg gepleegd. De ree heeft een flinke snee op haar rug en loopt mank op één van de voorbenen. Er is geen breuk te voelen, dit is dan weer het goede nieuws. Ook heel blij nieuws is dat de ree hoogzwanger is, maar om Bambi een kans te geven moet mama het wel overleven.

Lees verder onder de foto’s

Chauffeur Maaike


De rug wond voor de behandeling.


Een warme stal om even bij te komen van alle spanning.

Gestrest en ook nog een pijnlijke poot.

We hebben de ree meegenomen naar de basis om hier verdere medische handelingen te verrichten. De rug wond is behandeld met zilverspray om de wond te ontsmetten en zo ontstekingen te voorkomen. Haar poot is inderdaad niet gebroken maar ook deze kneuzing/verstuiking zal nog wel even flink pijn blijven doen. Om stress van de gevangenschap tijdens de draagtijd van het jong te verminderen is besloten de ree dezelfde dag weer uit te zetten. ‘s Avonds tijdens de schemer op een rustige plek in haar vertrouwde omgeving. Dit voelt best als een lastige beslissing want het liefst zetten wij dieren pas uit zodra ze weer in topconditie zijn. In dit geval moeten we even de tanden op elkaar klemmen en keuzes maken in het belang van het dier.

Chauffeur Edwin is samen met zijn dochter ‘s avonds terug naar werk gekomen om de ree onder de beste schemerige omstandigheden weer los te laten. Het is altijd fijn als je iemand extra bij je hebt om te helpen sjouwen! Om een dier weer los te kunnen laten in de natuur, daar doen we het voor.

Nog een beetje mank maar terug in de natuur! 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!