Krijgt bezoek – Tako, lieve rode knuffelbeer (5 jaar)

11 mei 2024

  • Kan met andere katten: nee
  • Kinderen: 8+
  • Huis met tuin of appartement met een royaal veilig afgenet balkon
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Rode kater Tako liep al een paar maanden rond in de buurt maar niemand wist of hij een eigenaar had. Een van de zwerfkattenverzorgers zag dat het niet goed met hem ging en wist hem naar binnen te lokken. Zijn kop was erg gezwollen.

Entropion

De dierenarts constateerde een heftige entropion. Bij entropion staan de oogleden naar binnen en kunnen de oogharen het oog beschadigen. Je kunt je voorstellen dat die haartjes in je oog behoorlijk pijnlijk zijn. Tako’s ogen waren zo erg ontstoken dat zijn kop er dik van werd. Hij kreeg pijnstilling en oogzalf om de zwelling te laten afnemen.

Een paar operaties achter elkaar

Toen zijn kop er weer een beetje normaal uitzag werd Tako geopereerd. De onderste oogleden werden zó vastgezet dat ze naar buiten stonden in plaats van naar binnen tegen de oogbol aan. Dat lukte helaas niet in één keer. Er waren een paar operaties voor nodig. De arme jongen heeft het allemaal geduldig doorstaan.

Snuffelen en knuffelen

Tako kent zijn prioriteiten. Voordat hij ook maar iets gaat doen, moet er eerst uitgebreid geknuffeld worden. Zo’n sessie begint met snuffelen aan de neus van de verzorger, vervolgens moeten de oortjes gekrabbeld worden en onder de kin geaaid. Daarna de rug en dan nog eens over zijn kop. Zo. Nu kan er gegeten worden, of een balletje weggetikt.

Heel veel liefde

Tako gaat gewoon lekker rustig zijn gangetje, al laat hij soms de andere katten in de kamer met een beetje grommen en blazen wel merken dat hij geen behoefte heeft aan hun gezelschap. Zijn verzorgers krijgen tussendoor dan wel weer kopjes tegen hun benen. Het is duidelijk: Tako heeft zijn mensen veel liefde te geven!

Tako vindt het buiten wel OK maar loopt het liefst achter mensen aan. We denken dat hij ook gelukkig wordt van een appartement met een royaal balkon waar hij ook nog zelf zijn favoriete plekjes kan ontdekken.

Wenperiode

Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Hij kan dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. De kat geeft zelf aan wanneer hij relaxt is en klaar is om de rest van het huis te verkennen.

Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods met wat lekkere hapjes, zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Of lekker samen spelen, dat versterkt de band en reduceert stress. Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat hij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is!

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis goed kent en als veilige thuishaven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent.

Tako is ongeveer vijf jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Tako? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

    

 

 

 

Reageer op Krijgt bezoek – Tako, lieve rode knuffelbeer (5 jaar)

Help ons de dieren helpen!