Stormschade aan nest

7 juni 2017

Afgelopen dinsdag stormde het in Nederland. Niet alleen de mens, maar ook de dieren ondervinden hier last van. Deze lentestorm zorgde onder andere bij een jong meerkoetengezinnetje voor een hoop ellende.

Oplettende buurtbewoners van De Gaarde in Den Haag zagen dat een enorme tak was afgebroken en op een meerkoetennest terecht was gekomen. Toen onze chauffeur aankwam, waren enkele omstanders al bezig met het helpen van de dieren in nood.

Het eerste probleem waar onze chauffeur mee te maken kreeg, was om een goede inschatting te maken van de situatie. Door alle takken en bladeren was het nestje met de meerkoeten vrijwel onvindbaar. Mede met behulp van het juiste gereedschap werd het nest steeds meer zichtbaar en kon er worden ingegrepen zonder mogelijke beknelde jongen verder te verwonden.

Terwijl de grote tak in tweeën werd gezaagd, waren de ouders met een jong naar de andere kant van de sloot gezwommen. Daar probeerden ze het jong tevergeefs op het land te krijgen. Ondertussen probeerde onze medewerker de grote tak van het nest af te duwen. Deze bleek te zwaar. Gelukkig was een behulpzame omstander zo vriendelijk om eveneens de sloot in stappen om gezamenlijk de tak van het nest af te duwen. Dit lukte gelukkig, waardoor het nest vrij kwam te liggen.

Het jong dat aan de overkant van de sloot op het droge probeerde te komen werd vervolgens door onze medewerker gevangen en teruggeplaatst op het nest. Hierdoor kon het jonge dier uitrusten en op temperatuur komen. Vlak daarna leek de meldster nog een ander jong te zien, verstopt tussen alle takken en bladeren. Hierop werd besloten wederom het water in te gaan en het andere jong te pakken. Deze bleek dusdanig verzwakt en onderkoeld dat het niet verstandig was om deze bij zijn familie op het nest terug te plaatsen. Daarom werd besloten het diertje mee te nemen en door te brengen naar het Vogelasiel De Wulp.

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!