Sterk vermagerde fret gevonden in Zoetermeer

6 maart 2024

Afgelopen zondag werden we gebeld door de verzorgster van schaapjes uit het westerpark in Zoetermeer. Zij was de schapen aan het verzorgen toen ze een wit klein beestje zag scharrelen tussen het hoge gras en de schaapjes. Niemand had het verwacht maar het ging om een fretje.

Het fretje was echt opzoek naar hulp en kwam meteen op de melder af. Deze kon hem heel voorzichtig oppakken en heeft direct met onze meldkamer gebeld. Wij komen een loslopende fret uiteraard altijd gelijk ophalen, want deze diertjes horen niet alleen buiten te lopen. De melder bracht het beestje naar een kinderboerderij in de omgeving waar wij hem niet heel veel later konden oppikken.

Bij aankomst op ons hospitaal werd er gelijk uitvoerig lichamelijk onderzoek gedaan door medewerkster Anouk die verstand heeft van fretten. Sterk vermagerd, vies en onder de teken kreeg de fret die we Jarvey hebben genoemd eerst een klein beetje recovery pap om aan te sterken. Dit wordt in kleine porties gevoerd om de maag niet van streek te maken nadat Jarvey zo lang met een leeg buikje heeft rondgelopen. Hierna werden er direct 15 grote teken verwijderd. Later op de middag mocht Jarvey van zijn eerste wasbeurt genieten.

Lees verder onder de foto’s. Fotograaf: Agnes Ludwig.

De volgende dag werden er nogmaals 10 teken verwijderd. Arme Jarvey werd letterlijk levend opgegeten door de beestjes. Ook hebben we Jarvey ontwormd, ontvlooid en behandeld tegen oormijt.

Jarvey is een ontzettend lieve tamme albino fret (witte vacht met rode ogen). Hij is jong volwassen en ongecastreerd. Hij heeft een iets wat langere vacht het zou dus kunnen dat hij een kruising Angora fret is. Omdat Jarvey zo handtam is moet hij toch uit een huisje komen waar hij erg gemist wordt. Weet jij waar deze lieve man thuishoort? Neem dan contact op met onze meldkamer op 070-3282828.

Wat moet je doen als je een fret op straat ziet lopen?
– Als je het spannend vind om een fretje met je handen te pakken gebruik hiervoor dan een jas of doek.
– Je kunt ook een emmer of wasmand over de fret heen zetten.
Fretten kunnen niet overleven in het wild en moeten dus gevangen worden.

Deel dit bericht!

Meer verhalen over het hospitaal

Help ons de dieren helpen!