Stein wil zo graag, maar durft nog niet (4 jaar)

24 mei 2023

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kan met andere katten: dat hebben we nog niet kunnen proberen
  • Kinderen: 16+
  • Huis met tuin. (of voor op stal of in de kas)
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Stein kwam bij ons binnen via ons zwerfkatten project. Hij had meerdere wondjes op zijn lijfje, waarschijnlijk veroorzaakt door teken. Maar hij had wel een halsbandje om, dus blijkbaar heeft hij toch ooit een baasje gehad.

Bange smulpaap

Stein vond het wel fijn dat hij veilig bij ons was. Hij heeft niet het uiterlijk van een stoere straatkater en heeft het waarschijnlijk erg moeilijk gehad tijdens zijn tijd op straat. Nu kon hij uitrusten, en lekker eten. Want eten, daar houdt deze prachtige witte jongen wel van!

We gaven Stein veel aandacht. Onze lieve vrijwilligers zaten uren naast zijn hokje, praatten zachtjes tegen hem en gaven hem lekkere hapjes. We merkten aan Stein dat hij erg bang is voor aanraking. Als we zijn hokje dichtdoen en er tralies tussen hem en ons zitten, komt hij al kopjes geven en kunnen we hem voorzichtig aaien.  Ook als we hem iets lekkers geven mogen we hem even aaien, maar als er een hand recht op hem af komt schrikt hij daar erg van en deelt dan een stevige tik uit.

Stein wil zo graag!

We denken dat Stein in het verleden nare ervaringen heeft gehad met mensen en hij zal tijd nodig hebben om daar overheen te komen. Een huisje met ervaren kattenmensen, die hem de tijd geven om tot rust te komen en in het begin niets van hem verwachten, dat zou geweldig zijn voor hem. Gewoon mensen die hem niet gelijk willen aanraken, maar hem met behulp van zijn liefde voor eten, rustig willen leren kennen. Zodat hij zijn grenzen kan aangeven en zelf kan bepalen wanneer hij er klaar voor is. We zien dat hij babystapjes maakt naar zijn vertrouwde verzorgers. Dus als je elkaar goed leert kennen, denken we dat hij nog wel wat bij kan draaien. Belangrijk is gewoon: Stein is Stein. En wie hem gunt zichzelf te zijn, zal het beste van Stein zien!

Maar we denken dat een kas, manege of stal, waar Stein lekker zelf mag beslissen wanneer hij contact wil met mensen, ook geschikt zou kunnen zijn.

Wennen

Stein zal de overgang naar een nieuw huis best spannend vinden. We raden daarom aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Lees desnoods een boekje of werk wat op de laptop. Met wat lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associëren met iets positiefs.

Op deze manier zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat hij zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode erg lang.
Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

Stein is ongeveer vier jaar. Hij is gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Stein? Vul het onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Inge van der Meer, Nancy Folten

 

 

 

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!