Steenmarter op zoek naar een slokje wijn

4 mei 2021

Vorige week kregen wij de melding dat er een marterachtige een privé-feestje aan het vieren was in de wijnkelder van een ambassade. Hoe het beestje in de goed afgesloten kelder terecht is gekomen, is voor ons tot op heden een raadsel. De medewerkers hebben na het zien van het diertje de deur goed dicht gehouden en contact met ons opgenomen.

Vangactie
Het vangen van marterachtigen kan nog best een uitdaging vormen. Ze zijn ontzettend vlug en vinden het vaak niet leuk om gehanteerd te worden (wat wij bij een wild dier uiteraard heel goed begrijpen). Toch is een afgesloten wijnkelder geen plek voor een steenmarter. Onze ambulancechauffeur is vanaf onze basis op pad gegaan, goed uitgerust met onder andere lashandschoenen, een lichtgewicht vangkooi en wat roofdiervoedsel. Onze normale vangkooien kunnen we helaas niet gebruiken voor dit soort beestjes, ze zijn gewoon te licht om het valluik te laten dichtvallen. Gelukkig hebben wij speciaal voor dit soort dieren een kleine vangkooi paraat.

Lees verder onder de foto’s. 

Nog maar een baby
Bij aankomst werd al snel duidelijk dat het nog maar om een jong gaat. Hier ontstond ook het vermoeden dat er misschien wel meer dan één verstekeling zou kunnen zitten. Mogelijk zitten er meerdere jongen.
Het was het ambassadepersoneel bij aankomst net gelukt om een mand over het beestje heen te zetten. Onze chauffeur heeft de jonge steenmarter gecheckt op eventuele verwondingen en het diertje was gelukkig in goede conditie. De vangkooi hebben we achtergelaten om eventuele achterblijvers te kunnen vangen. Het ambassadepersoneel heeft de vangkooi goed in de gaten gehouden, maar er zijn geen andere steenmarters meer gezien in de kelder.

Steenmarters zijn geen kieskeurige eters
Het ligt bij steenmarters helemaal aan de omgeving waar zij hun voedsel vandaan halen. Over het algemeen zijn het carnivoren (vleeseters). Ze eten vooral kleine knaagdieren, vogels, insecten en eventueel een kikker, salamander of ander klein reptiel. Toch eten steenmarters ook graag vruchten en bessen. Dit verklaart misschien de keuze van de wijnkelder als verstopplek 😉 Steenmarters komen voor in een groot deel van Europa. In Nederland is de steenmarter zelfs beschermd. We zijn dan ook erg blij dat we het beestje veilig hebben kunnen onderbrengen bij een wildopvang in de regio. Hier wordt hij – omdat hij nog vrij jong is – even geobserveerd en wanneer hij hier aan toe is uitgezet op een geschikte locatie. Ver weg van de alcohol, hij is tenslotte nog minderjarig!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!