Je kunt zelf eenvoudig speelgoed maken voor je eigen knaagdier. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Wij geven je een paar leuke en simpele tips voor het maken van knaagdierenspeelgoed.

Wc-rollen
Goedkoper en makkelijker kan haast niet, namelijk wc-rollen. Je kunt ze los in de kooi leggen als tunnel en knaagmateriaal. Je kunt ook iets lekker in de wc-rol stoppen en dan de rol dichtvouwen, je huisdier zal dan moeten knagen om bij het lekkers te komen.

Hangmat
Laat jouw knaagdier lekker luieren in een eigen gemaakte hangmat. Neem een stevig stuk stof in de vorm van een vierkant of vierhoek. Maak in de hoeken gaten en rijg hier touw door. Maak de touwtjes vast aan de kooi. Hang de hangmat nooit te hoog in de kooi, je knaagdier kan er natuurlijk uit springen of vallen.

Hangend tentje
In plaats van een hangmat kan je ook een hangend tentje maken. Een tentje geeft meer beschutting voor je dier. Met een lap stof maak je een driehoektentje, de voorkant en achterkant blijven open. Het tentje bestaat uit twee lagen, tussen die lagen plaats je karton voor iets meer stevigheid en voor de vorm. Je legt de stukken karton op een lang en breed stuk stof en dan sla je de stof om het karton heen. De randen naai je dicht. Aan de bovenkant naai je reepjes stof als bevestiging.

PVC buis
PVC buizen zijn ideaal als tunnel, verbind meerdere buizen aan elkaar en je kan de mooiste tunnels maken. Denk maar aan bochtjes en splitsingen. Zorg bij een grote tunnel ervoor dat er genoeg uitgangen zijn, zodat de dieren niet klem komen te zitten door elkaar.

Huisje
Knaagdieren vinden het fijn als ze zich ergens kunnen terug trekken, een huisje is hier ideaal voor. Met hout of karton kan je de leukste huisje maken.

Kokosnoothuisje
Een kokosnoot is een leuk natuurlijk huisje voor je knaagdier. Maar een opening in de lege kokosnoot en je bent eigenlijk al klaar. Je kunt eventueel nog gaatjes boren om touwen aan te bevestigen.

Ladders
Met takken van fruitbomen en touw kan je zelf klimladders maken. Knip de takken op maat en boor aan beide kanten van de takken een gat. Door de gaatjes rijg je het touw, met knopen zorg je ervoor dat de takken niet kunnen verschuiven.

Doolhof
Met kartonnen dozen kan je een leuk doolhof maken voor je knaagdier. Leg aan het einde van het doolhof iets lekkers als beloning.

Eierdoos
Stop een lege kartonnen eierdoos vol met lekkers zoals hooi, groenten en fruit en maak de doos weer dicht. Jouw knaagdier zal moeite moeten doen om bij het lekkers te komen en er kan lekker geknaagd worden.

 

Bron: 
www.tuinendieren.nl 

Help ons de dieren helpen!