Sparky en Sweety, een zachtaardig stel

6 januari 2024

Sparky meldde zich gewoon even bij de strandtent op Scheveningen. Wat een gekke meeuw, dachten ze. Nee hoor, ze wisten natuurlijk gelijk dat dit een huisvogeltje is dat verdwaald was. Binnen in ons hospitaal heeft Sparky eerst een tijdje beduusd op een schommeltje gezeten. Maar na een lekkere maaltijd kwam Sparky helemaal bij. Een vol buikje doet een vogeltje goed!

Inmiddels is Sparky alweer een tijdje bij ons, en het lukte maar niet om hem te koppelen aan een soortgenootje. Totdat hij Sweety ontmoette. De vonken vlogen ervan af. Ook Sweety is een zachtaardige agapornis. Sweety is gevonden op straat. Sinds ze elkaar hebben ontmoet, zijn ze onafscheidelijk. Hippetrippen naar links, en hippetrippen naar rechts. Wanner ze samen losvliegen, gaan ze er ook echt samen op uit.

Sparky en Sweety dragen geen ring, dus weten we niet hoe oud ze zijn. Ook is het geslacht ons onbekend. Sparky is niet handtam, maar wel nieuwsgierig en niet heel bang. Sweety is ook niet handtam, maar laat zich makkelijk pakken en is niet bang voor mensen.

Heb je interesse in onze Sparky en Sweety? Vul dan het contactformulier in onderaan de pagina.

 

Algemene informatie

Agapornisjes, ook wel lovebirds genoemd, komen oorspronkelijk uit Afrika en worden sinds de 20e eeuw gehouden als huisdier. Er zijn maar liefst negen verschillende soorten en ze komen in allerlei kleuren van de regenboog voor.
Het zijn zeer intelligente vogels en daarom is het belangrijk ze bezig te houden. Zowel in, als buiten de kooi. Het is een sociale vogelsoort en ze wonen graag met één of meerdere soortgenoten samen. Ze staan bekend om hun luidruchtigheid en zijn daarom niet voor tere oortjes geschikt. Ze zijn ook goed in “slopen”. Je kunt ze heerlijk bezig houden met wc-rolletjes of een doos van karton. Ook bijv. wilgentakken zijn zeer geschikt om aan te knabbelen en van te eten.
Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden. Maar moet aangevuld worden met andere bronnen. Zoals eivoer, groente en fruit.
Agaporniden kunnen wel 10-15 jaar oud worden. Met deze vogels is het, net als bij kinderen, belangrijk consequent te zijn. Ze zijn slim en weten precies wat ze wel en niet mogen. Ze verhuizen óf naar een huis waar al 1 of meerdere agapornisjes wonen óf in koppels. Een agapornis alleen kan zich heel erg eenzaam voelen.

Reageer op Sparky en Sweety, een zachtaardig stel

Help ons de dieren helpen!