Soms weten wij het ook even niet

19 april 2019

Eergisteren kregen we diverse meldingen over een struisachtige vogel, die over het fietspad liep. Onze chauffeur haalde één van de melders op en reed vervolgens naar het Floriadepad in Zoetermeer.

Het bleek om een emoe te gaan. De één na grootste vogel ter wereld. De emoe was flink aan de wandel gegaan en onze collega besloot om het dier enigszins te drijven, zodat het dier niet verder het bos in zou gaan. Ondertussen hadden buurtbewoners al snel een vermoeden van wie de emoe was, dus we namen contact op met de vermoedelijke eigenaar. Geen gehoor. We wisten nu dus wel waar het dier thuis hoorde, maar het dier naar huis begeleiden was geen optie. De emoe was namelijk een sloot overgestoken. Als we het dier naar huis zouden drijven, zou deze langs de Katwijkerlaan in Pijnacker moeten worden begeleid. Veel te veel risico!

Aangezien we normaal gesproken niet worden ingewerkt op het redden van emoes en omdat dus de nodige ervaring bij onze collega ontbrak, werd uiteindelijk besloten om de politie erbij te halen, in de hoop dat zij de eigenaar wél konden traceren. Toevallig kwam vrij snel daarna de buurman van de eigenaar in een busje aangereden. Hij had vroeger ook emoes gehouden. Hij wist het dier op juiste wijze te vangen en in het busje te stoppen op een manier waarop de emoe met zijn scherpe klauwen geen schade aan kon richten.

Onze collega had geen ervaring met deze dieren en kon daardoor het gedrag minder goed inschatten. In het belang van de veiligheid van het dier, maar ook voor de eigen veiligheid, is het raadzaam om zulke situaties altijd voorzichtig te benaderen.

Het dier is nu gelukkig weer veilig terug bij zijn eigenaar. En nu maar hopen dat ‘ie niet weer aan de wandel gaat…

 

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!