Ken je dat, dat je zo snot- en snotverkouden bent dat je bijna niet meer kan ademhalen? Het vervelende gevoel dat je hoofd helemaal vol zit? Deze sensatie is voor katten ook niet onbekend. Afgelopen weekend werd er een nestje met vier kittens opgehaald die ontzettend last hebben van niesziekte: een ernstige vorm van verkoudheid bij katten. Verkoudheid is vervelend, maar wist je dat ‘t voor katten en kittens levensbedreigend kan zijn.
Lees verder onder de foto’s en video.
Vaak gaat deze verkoudheid gepaard met koorts en ontstoken ogen. Voor een volwassen kat is niesziek zijn echt al verschrikkelijk vermoeiend. En hoe jonger de kat is, hoe gevaarlijker en intenser de niesziekte. In dit geval is het gelukkig een complete set; moederpoes plus haar vier kittens. Ziek zijn ze allemaal inclusief moeders. Helaas kan zij haar moederlijke taken niet volledig uitvoeren, omdat ook zij last heeft van koorts en snottebellen. Wij zijn heel blij dat we de beestjes allemaal van straat hebben kunnen halen, want buiten hadden ze het hoogstwaarschijnlijk niet overleefd. Maar hoe komen deze huiskatjes met moederpoes buiten? Ze moeten ergens binnen bij mensen hebben gezeten, want ze zijn enorm sociaal. En als ze binnen hebben gezeten waarom heeft het zo ver moeten komen?
Gelukkig zitten ze nu bij ons in een eigen kattenkamer die speciaal gereserveerd is voor deze ziekte. Niesziekte is namelijk ontzettend besmettelijk en we willen uiteraard bij uitstek voorkomen dat één van de andere katten in het hospitaal niesziek wordt. We werken daarom heel secuur en zo hygiënisch mogelijk in deze kamer. De meeste katten genezen maar de ziekte kan ook levensbedreigend zijn.
De kittens zitten momenteel nog echt in de gevarenzone. Het is verschrikkelijk om te zien dat ze zich zo rot voelen. Zodra je de kamer binnenkomt hoor je meteen de rochelende ademhaling en kijken de katjes je vermoeid aan. We zijn uiteraard direct gestart met antibiotica, ontstekingsremmers en oogzalf. We houden de temperatuur dagelijks bij en het hok is voorzien van een warmtemat. Het lastige is dat de eetlust van de kittens heel slecht is, wat er weer voor zorgt dat ze nog verder kunnen verzwakken. De kittens worden zes keer per dag geholpen met eten en we maken dan iedere keer opnieuw de ogen en neus schoon.
De katertjes kampen allemaal met hun eigen problemen. Tjepke heeft een ontzettend slechte eetlust, terwijl Pollekes rechteroog er het slechtste aan toe is van allemaal. Hij kan dit oogje niet eens meer openhouden. Joeke heeft zelfs twee ontstoken ogen en heeft ook veel moeite met eten en Douwke had vandaag nog een hoge tempratuur. Onze dierverzorgers hopen snel verbetering te zien bij de kittens. Jullie ook toch? We houden jullie op de hoogte van de voortgang van deze arme stakkertjes.
Help mee
Wil je een bijdrage doen speciaal voor Tjepke, Polleke, Joeke, Douwke en moeder Meike? ➡️ Dat kan hier.
Ook donaties in natura zoals kitten blikvoer kunnen wij goed gebruiken.
Wat kan je doen om niesziekte te voorkomen?
De belangrijkste maatregel om niesziekte bij je eigen kat te voorkomen is het tijdig vaccineren van jouw kat. Verder wordt er geadviseerd het contact met andere katten te beperken door sterilisatie/castratie. Een buitenkat die minder last heeft van hormonen maakt namelijk minder lichamelijk contact met andere katten van wie ze het virus kunnen oplopen.
Acute en chronische niesziekte
Bij ernstige vormen van acute niesziekte kunnen de holtes van katten zodoende beschadigen dat het een blijvend of terugkerend iets wordt. Dit noemen we dan chronische niesziekte, een kat kan dus zijn leven lang last houden van de ziekte. Wij hopen uiteraard dat het lukt de katjes in dit geval geheel te genezen. Bij chronische niesziekte is genezing niet mogelijk, maar kan de kat wel ondersteund worden met verlichtende maatregelen.