Schildpadden uit de natuur halen!

 In Homepage, In Actie, Uitgelicht

Tijdens deze warme dagen krijge wij weer veel meldingen over schildpadden die aan de waterkant zit. De schildpadden die in de Nederlandse wateren leven, zijn gedumpt.

De dieren worden veelal voor een paar euro als kleine schildpadjes van een paar centimeter verkocht in een plastic bak met een palmboompje. De mensen vinden dat schattig. Alleen vergeten ze dat die dieren groeien en na een paar jaar ruim niet meer in die plastic bak passen. Wanneer ze ook nog beginnen te bijten, is het over met de dierenliefde en wordt de schildpad buiten aan zijn lot over gelaten.

De afgelopen periode was het weer raak. Eerst werd er vorige week, na een melding van een voorbijganger die het dier in het gras zag zitten, een roodwang schildpad door ons opgehaald in Voorburg. En een aantal dagen later had een collega een grote schildpad gevangen.

Nu het warmer wordt buiten, zie je steeds vaker schildpadden uit het water komen, die vervolgens op de kant in de zon gaan liggen. In de meeste gevallen komt dit dus doordat mensen een schildpadje aanschaffen en als de grap er vanaf is, worden ze in de sloot gezet.

Mensen doen dat niet uit wreedheid, maar omdat het lijkt alsof deze dieren daar gelukkig zijn, maar dat is helaas niet zo. Veel mensen denken dat schildpadden kunnen overleven in de natuur. Dit is in Nederland absoluut niet het geval. Een schildpad heeft namelijk veel vitamine D nodig, afkomstig van zonlicht en in ons land is de zon hooguit 3 a 4 maanden per jaar echt actief. De rest van het jaar verzwakken ze enorm.

Gelukkig krijgen wij regelmatig een melding van passanten die een schildpad langs of in het water zien. Daar zijn we reuze blij mee, want 99% van alle schildpadden in de Nederlandse natuur zijn in zeer slechte conditie,  zoals op deze foto te zien is. Deze schildpad en anderen die we hier tegenkomen met gele wangen, rode wangen of een gele buik, komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Hun leefgebied ligt in gebieden waar de temperatuur van het water nooit lager komt dan 18 graden Celsius.

Als het kouder wordt – en dat is natuurlijk vaak zo in Nederland – zijn de schildpadden niet actief en kunnen ze interen op hun reserves. Het opmaken van deze reserves gaat langzaam, het kan wel vijf tot acht jaar duren voor een schildpad uiteindelijk bezwijkt. Een schildpad in de juiste leefomgeving kan echter wel vijftig tot vijfenzeventig jaar oud worden.

De dieren die wij vangen brengen wij door naar het Schildpaddencentrum in Alphen aan de Rijn (www.schildpaddencentrum.nl). Dit centrum werd opgericht in 1990 en functioneert als landelijk opvangcentrum voor schildpadden. Het is een waar paradijs voor deze beestjes en is open voor bezoekers.

Ga gerust eens kijken, want het is zeer indrukwekkend wat je ziet! Met grote, diepe bassins en vele stenen met warmtelampen erboven, ontbreekt het hen aan niets daar. Dus als we een beestje vangen, kunnen we ze gegarandeerd een goede toekomst geven!

Zie hieronder een filmpje van het schildpaddencentrum:

 

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Recent Posts