Saté van de meeuw

9 februari 2020

We krijgen een melding van een manke meeuw die in paniek tegen de ramen opvliegt aan de Tinwerf op een schoolplein  van het Mondriaan College. Chauffeurs Inge en Patrick gaan een kijkje nemen. Eenmaal aangekomen lag de meeuw inmiddels wat versuft op de grond, waarschijnlijk een harde klapper gemaakt tegen een van de grote ramen.

Inge ging er snel op af en met een goede zwaai met het vangnet had ze de meeuw te pakken en zag ze al snel dat er iets vreemds aan de hand was. Hij had namelijk een vreemde bocht in z’n hals. In de ambulance werd de meeuw nagekeken door onze Inge en ze voelde een soort van stokje of botje in zijn keel. Het lijkt op een gebroken botje wat is blijven steken. Meeuwen zijn natuurlijk opportunistische alleseters en weten wel raad met een kippenboutje.

Om goed te kunnen bepalen wat de meeuw ‘dwars zit’ brengen we hem naar de dienstdoende dierenarts die avond en dat is Dierenkliniek Statenlaan. Op de tafel bij de dierenarts blijkt de pechvogel een satéprikker te hebben ingeslikt. Deze zit al aardig vast in de keel en is dan ook niet te verwijderen zonder narcose in verband met de pijn en de stress die dit met zich meebrengt. De meeuw wordt voorzichtig onder zeil gebracht en zoals op de foto’s te zien gaan we als één team aan de slag om de pechvogel van de prikker te verlossen…Missie geslaagd!

Een 15 cm lange satéprikker komt geheel intact tevoorschijn uit de keel van de meeuw. Na de ‘operatie’ wordt de meeuw weer goed wakker uit de narcose en nemen we hem nog wat versuft mee naar onze opvang waar ‘ie bij kan komen in de couveuse. De volgende ochtend staat de meeuw alweer rechtop en wordt doorgebracht naar de Vogelopvang waar hij verder kan aansterken.

Navraag bij de Vogelopvang leert ons dat de meeuw inmiddels in de trekren verblijft en waarschijnlijk over niet al te lange tijd, mits genoeg aangesterkt, met een groepje van zijn soortgenoten de vrijheid weer krijgt.

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!