Sandy vindt alles nog spannend (2 jaar)

8 januari 2024

Dit dier is al geadopteerd!

* Kan met andere katten: ja, het liefst mét een sociale stabiele kater
* Kinderen: 16+
* Huis met tuin of appartement met geheel afgenet balkon
* Medicatie: nee
* Speciaal dieet: nee

‘Ach, weer één….’ zuchtten we toen Sandy, met haar kittens, bij ons kwam. Afgelopen zomer hebben we heel veel poezen met kleine kittens, maar ook zwangere poezen en moederloze kittens op straat gevonden. We hopen dat meer mensen hun kat laten steriliseren of castreren, zodat we volgend jaar minder kattenleed op straat zien..

Fijn naar een pleeggezin

Natuurlijk hebben we het jonge gezin liefdevol opgevangen. Ze gingen naar een pleeggezin, waar de kittens in een huiselijke sfeer op konden groeien en lekker sociaal naar mensen werden. Dat lukte prima, alleen Sandy… die vertrouwde mensen nog steeds niet. Niemand kon bij haar in de buurt komen. Ze was wel blij hoor, met haar warme mandje en lekkere bakjes eten, maar mensen hield ze op een afstand door tikken uit te delen als iemand te dicht bij haar kwam.

Blijf maar op een afstandje…

Ook na haar terugkomst bij ons, en nu haar kittens geadopteerd zijn, vertrouwt Sandy mensen nog steeds niet echt. Ze maakt wel kleine stapjes vooruit, en komt soms haar hokje uit als er een bekende verzorger in de kamer is. En als die dan zachtjes tegen haar praat of haar voorleest ontspant ze en geeft ze knipoogjes: een voorzichtig teken dat ze mensen toch wel OK vindt. Zolang ze voorlopig maar op een afstandje blijven. 

Verliefd op de bovenbuurman

Sandy vindt andere katten gelukkig wel leuk, vooral katers. We verdenken haar er stiekem van dat ze verliefd is haar knappe bovenbuurman. Voor hem komt ze haar hokje uit, ze loopt hem achterna en probeert zijn aandacht te trekken. Maar ja, Mask is inmiddels geadopteerd en naar zijn eigen huisje vertrokken. En zo ziet Sandy alle katjes in haar kamer langzaamaan vertrekken…

Ervaren kattenmensen

We zoeken voor Sandy een eigen huisje met ervaren kattenmensen, die begrijpen dat ze echt de tijd nodig zal hebben om thuis te wennen. Misschien zal ze thuis na verloop van tijd dan wel begrijpen dat mensen niet eng zijn, en dat aaien fijn is. Maar dit weten we niet zeker. Een lieve, sociale kater in huis zou ze wel fijn vinden, we denken dat ze zich daar aan op zou kunnen trekken.

Wenperiode

Voor Sandy zal de overgang naar een nieuw huis heel spannend zijn. Eenmaal thuis is het daarom heel belangrijk om haar eerst geruime tijd in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kunt haar het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga meerdere keren per dag lekker bij haar zitten en tegen haar praten. Desnoods (hardop) een boekje lezen, of wat op de laptop werken in haar kamer. Met wat lekkere hapjes zodat ze jouw geur gaat associëren met iets goeds. Als ze helemaal op haar gemak is, kan ze vanuit dat veilige kamertje de rest van het huis gaan verkennen.

En ze mag pas naar buiten als ze haar thuis als die veilige haven ervaart, waar ze naar terug rent en niet van weg rent.  

Wennen aan de andere kat in huis

Je kan het maar één keer goed doen! Dus neem je tijd. Gaat het mis? Dan komt het over het algemeen nooit meer goed.
GA NIET TE SNEL, MAAR TREK ER EEN MAAND VOOR UIT!

Als het goed is, blijft je diertje nog jaren, misschien wel 10 tot 20 jaar bij je. Geef daarom jezelf en de dieren een beetje tijd om aan elkaar te wennen. We raden altijd een rustige introductie met de al thuiswonende dieren aan. Reken daarvoor ongeveer een maand. Je kan het introductie-stappenplan op deze pagina lezen https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/

Sandy is ongeveer 2 jaar oud. Ze is gesteriliseerd, gevaccineerd en gechipt. 

Wil jij kennismaken met Sandy? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!