Roodborstje op lijmplank

4 december 2014

We krijgen de melding dat er op de Guntersteinweg naast een container een lijmplakje is gevonden met daarop een vogeltje. Als we aankomen, treffen we het plankje aan met daarop een overleden muis en een vastgekleefd roodborstje. We nemen het geheel mee naar ons dierenhospitaal waar we de eerste hulp verlenen. De pootjes van het roodborstje zitten helemaal verlijmd tussen zijn veertjes. Gelukkig zijn pootjes niet beschadigd. We bestrooien het vogeltje voorzichtig met bloem. Dit neemt de kleefstof op en zo kunnen we het er langzaam afwrijven. Door dit meerdere keren per dag te herhalen, hopen we alles te kunnen verwijderen. Het roodborstje zit nu rustig bij te komen, maar er zullen nog wel een paar sessies ‘lijm verwijderen’ nodig zijn, voordat zijn veren en vleugels weer helemaal in orde zijn.

Het is niet de eerste keer dat we een roodborstje of andere dier aantreffen op een lijmplank. We hebben onder meer een bosuil, koolmees, meeuw en diverse muizen opgehaald die vastgeplakt zaten. Dit roodborstje heeft geluk gehad dat het werd gevonden. In de meeste gevallen sterft een dier dat op een lijmplank komt de hongerdood als het niet wordt opgemerkt.

De verkoop van lijmplankjes is in ons land niet verboden. Het vangen van levende dieren erop echter wel, dat wordt namelijk gezien als dierenmishandeling. Een enorm hiaat in de wet dus. We hopen dan ook dat er een algeheel verbod komt op de verkoop. Het belangrijkste is om geen muizen en andere dieren aan te trekken door ervoor te zorgen dat het huis en de omgeving schoon zijn en er geen etensresten achterblijven. Voorkomen is beter dan genezen.

roodborst 2roodborst 3

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!