Rode Ibis in het Balijbos

15 december 2020

Twee weken geleden werden wij door een oud vrijwilliger getipt over een Rode Ibis die zich schuil hield in de boomtoppen van het Balijbos in Zoetermeer. Een prachtige kleurrijke verschijning tijdens de wintermaanden. Het dier zat hoog in de boomtoppen en kon nog uitstekend vliegen. Om deze reden is door ons besloten het dier in eerste instantie met rust te laten.

lees verder onder de foto

De Rode Ibis is een strandvogel met een oranjerood verendek dat oorspronkelijk voorkomt aan de kust van Zuid-Amerika, Colombia, Ecuador en Brazilië. Je ziet de Rode Ibis vooral in moerasgebieden, mangrovebossen, langs lagunes en getijdenrivieren. In het mangrovegebied nestelen ze in kolonies. Daarvoor heeft elke vogel maar een klein plekje nodig dat door beide partners wordt verdedigd tegen de buren. Rode Ibissen komen niet in het wild in de natuur voor in Nederland. Toch worden Rode Ibissen die in gevangenschap leven in Europa wel eens los gespot.

Dit is bij deze vogel ook het geval geweest. Waarschijnlijk is hij uit een opvang of dierentuin ontsnapt en zo in het Balijbos terecht gekomen. Helaas kregen we een aantal dagen na de oorspronkelijke zichtmelding van de vogel het bericht dat hij overleden gevonden is.

Wij hebben de Ibis opgehaald en hij blijkt een Belgische ring te hebben. Of het dier ook daadwerkelijk uit België komt is voor nu nog onduidelijk. Er is contact gezocht met de instantie die de vogel geringd heeft zodat wij de eigenaar kunnen inlichten over het overlijden van de vogel.

Uitgelichte hoofdafbeelding, ter illustratie

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!