Rescue & Re(e)lease

12 februari 2020

Het is zondag tegen het einde van de ochtend en in de aanloop naar storm Ciara is het gelukkig nog rustig in onze meldkamer. Het begint inmiddels wel steeds harder te waaien en we zijn dan ook voorbereid op onverwachte meldingen van dieren die door de harde wind in de problemen komen.

Dan krijgen we een belletje van iemand in Wassenaar. De melder vertelt dat er zojuist een ree klem is komen te zitten in het tuinhek van de buurman. De man liep nietsvermoedend door zijn tuin toen plotseling de ree voor zijn neus stond. Het dier was waarschijnlijk vroeg in de ochtend gedesoriënteerd geraakt door het stormachtige weer, per ongeluk in een tuin beland en hield zich daar schuil totdat ze dus gestoord werd door een mens… In paniek is het arme dier, tijdens haar vlucht, klem komen te zitten in dat hek.

In de wilde natuur zijn reeën prooidieren, hetgeen betekent dat zodra er gevaar dreigt ze zo snel mogelijk willen vluchten. En als je dan in blinde paniek een hek tegenkomt, waar je vanwege de kleine ruimte niet meer overheen kunt springen, dan moet je er maar doorheen. Een (jong-) volwassen ree is niet smal genoeg om door een hek te passen. Voor tweederde wel, maar dan komen de brede heupen (dit was niet geheel toevallig een vrouwtje) ……. en dat past toch echt niet.

Daarom krijgen we deze meldingen helaas wel vaker. Hoe eerder het dier dan gevonden wordt, hoe groter de overlevingskansen zijn i.v.m. letsel maar ook zeker door de stress. Een ree kan in shock raken en zelfs overlijden aan de gevolgen van stress. Het was in dit geval dus relatief goed nieuws dat het dier pas net vast was komen te zitten. Geen groot letsel.

Aangekomen op de plek des onheils zien we hoe gestrest het reetje al is. Chauffeurs Hugo en Fabian komen direct in actie en blinderen het dier met een deken. Ze handelen zo snel mogelijk, om zo het stresslevel naar beneden te brengen. En alsof het reetje wist dat redding nabij was, bleef ze rustig liggen. Zo konden ze haar vrij eenvoudig, voorzichtig achteruit manoeuvrerend, uit het hek losmaken. Op de brancard, over het hek, in de ambulance en weer uit de ambulance. Ze bleef de hele reddingsactie zó rustig en zó kalm 🙏

We rijden naar een open plek vlakbij het duingebied van Meijendel. Bekend en veilig terrein waar we haar met een gerust hart weer los kunnen laten. Even wankel, maar daarna verdwijnt ze met een paar sierlijke sprongen uit het zicht…. Onze re(e)actie? Kippenvel. Hier doen we het voor. High five! ✋🏼

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!