Reddingsactie in Hofvijver

15 april 2016

Donderdagmiddag treft een oplettende bouwvakker een moedereend met dertien jonge eendjes aan in de bouwput van het Toernooiveld waar een ondergrondse parkeerplaats wordt gebouwd. Hij vist de vogeltjes eruit omdat dit niet de ideale omgeving is voor jonge eendjes. Daarbij wordt de bouwput volgende week verder leeg gepompt.

Richting Hofvijver

Als onze chauffeur aankomt, gaat hij met de bouwvakker in een bootje op weg naar de eenden. De 13 kleintjes zijn snel gevangen, maar moedereend laat zich minder makkelijk vangen. Na een paar pogingen besluit onze chauffeur haar te lokken door haar kuikentjes alvast richting de Hofvijver te dragen in een transportmandje. Moeder volgt de man in eerste instantie rustig. Ze loopt op veilige afstand mee de trap op. En na even tussen de bouwketen te hebben rondgelopen vliegt ze inderdaad zelfstandig naar de Hofvijver. Ons plan lijkt te werken.

Kil welkom

De andere bewoners van de Hofvijver zijn echter minder gecharmeerd van de komst van de moeder. Een mannetjeseend begint haar aan te vallen. In de hoop een stukje verderop een warmer welkom te krijgen, vliegt ze naar het eilandje midden in de Hofvijver. Maar ook van de eilandbewoners krijgt moeder de wind van voren.

Geen hereniging

Zo kunnen we de eendenkuikens niet loslaten. De kleintjes overleven het hier niet als moeder steeds wordt opgejaagd. Daarom gaan we over tot plan B. Moeder vangen en haar samen met de jongen elders uitzetten. De moedereend hoort haar kuikens piepen vanuit het transportmandje en vliegt hier tot drie keer toe naar toe. Helaas is ze vliegend razendsnel, en ze laat zich niet met het schepnet vangen. Uiteindelijk vliegt ze bij de Hofvijver vandaan om niet meer terug te komen. Ondanks alle pogingen is het helaas niet gelukt. Er zit niets anders op dan de jonge eendjes naar vogelasiel De Wulp te brengen. We hopen dat de moedereend volgende keer een goede plek uitzoekt om haar jongen groot te brengen.

© Foto’s Jos van Leeuwen

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!