Ransuil vast onder rioolpijp

26 februari 2024

Melders uit de Van der Heimstraat in Scheveningen kijken raar op als ze tijdens werkzaamheden in de achtertuin een beknelde vogel tegen komen. Zij vinden een prachtige ransuil!

Ambulancechauffeurs Timothy en Richard arriveren en worden naar de achtertuin begeleid. Ze zien een buis met daaronder een zwartbruin dier. Is het echt een uil? Leeft het dier nog? Het lichaam gaat gelukkig op en neer. Handschoenen aan, vangnet naast het dier en beginnen met uitgraven. Met de handschoenen kan het dier snel gepakt worden. Het eerste wat ze zien zijn de mooie, grote oranje-zwarte ogen. Het is echt een uil! Een ransuil. Ransuilen zijn iets kleiner dan de veelvoorkomende bosuil en duidelijk herkenbaar aan de lange oorpluimen.

De ransuil staat op de Rode lijst van de Nederlandse broedvogels. Dit houdt in dat ze gezien worden als “kwetsbaar”. Het aantal ransuilen in Nederland is de laatste jaren sterk teruggelopen. Tussen 2018 en 2020 telde de vogelbescherming slechts 2100 tot 3000 broedparen. Dit komt grotendeels doordat ransuilen afhankelijk zijn van veldmuizen als voedselbron. Door de bestrijding van ongedierte in de landbouw komen veldmuizen minder voor. Voor onze chauffeurs is het extra speciaal als een reddingsactie van een kwetsbaar of beschermde diersoort lukt.

De chauffeurs nemen de ransuil mee naar de ambulance voor verder onderzoek. Ze ontdoen hem eerst van al het zand. De grote ogen van de vogel volgen iedere beweging van de chauffeurs. De vleugels zien er goed uit en de poten zijn niet gebroken. Toch kan de ransuil niet op zijn poten blijven staan en maakt hij geen aanstalten om weg te vliegen. Misschien is de vogel in shock of heeft hij inwendige verwondingen. Ze nemen hem mee naar ons hospitaal.

Aangekomen op de basis onderzoeken de dierenverzorgers de ransuil verder. De poten bewegen niet veel, maar wat wel hoopvol is: er zit nog een klein beetje gevoel in de poten. In overleg met Vogelopvang De Wulp wordt er een behandelplan voor de nacht opgesteld. De uil krijgt pijnstilling en is zo rustig, donker en stressvrij mogelijk weggezet. De volgende ochtend brengen we hem direct naar de vogelopvang voor gespecialiseerde zorg.

De grote vraag is: hoe komt de ransuil onder de rioolbuis? Wij vermoeden dat hij achter een prooi is aangegaan en vast is komen te zitten. Maar het zou ook kunnen dat hij verkeerd geland is en beschutting zocht nadat het niet lukte om weg te vliegen. Het blijft speculeren.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

 

Dit actieverhaal komt uit ons magazine van juni 2023. Wil je ons magazine ook ontvangen? Word donateur!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!