Pretsel: schuchter vriendje
  1. Home
  2.  » 
  3. Adoptiedieren
  4.  » Pretsel: schuchter vriendje

Pretsel: schuchter vriendje

4 juni 2022

• Andere katten: ja, rustige zachtaardige kat om zich aan op te trekken
• Kinderen: 12+
• Huis met catproof afgesloten tuin of appartement met afgesloten balkon (geheel met gaas afgezet)
>>> Kan je, of wil je jouw balkon of tuin niet catproof maken? Dan kom je niet in aanmerking voor adoptie. <<<
• Medicatie: nee
• Speciaal dieet: nee

Pretsel is een mooie kater van pas 1 jaar, maar och och, wat was hij een hoopje ellende toen hij werd gevonden. In een tuin waar hij niet thuishoorde, te ziek en mager om nog een poot te verzetten. Hij werd snel naar een dierenarts gebracht.

Malaise

Hij woog maar 1,9 kilo, dat is voor een volgroeide kater ontzettend mager. Hij had hoge koorts, er kwam nattigheid uit zijn ogen en neus, hij had diarree gehad want zijn staart was aangekoekt met viezigheid en hij zat werkelijk onder de vlooien. Hij had zich duidelijk al een poos té belabberd gevoeld om nog eten te kunnen zoeken, zich schoon te houden of wat dan ook. Eerst maar eens vochtinfuus om op te knappen en bloedonderzoek. Want wat was precies de oorzaak van al deze malaise? Hoe komt een jonge kater in deze slechte toestand?

Uit het bloedonderzoek kwam geen zekerheid, maar de verdenking was: alvleesklierontsteking. Dat is ernstig. Arme Pretsel, zoals we hem hadden genoemd, kreeg antibiotica en pijnstilling. Ook werd hij ontwormd en ontvlooid. Maar we bleven ons zorgen maken, want: hij wilde bijna niet eten. Ook een week later was hij nog steeds erg beroerd en we wisten nog steeds niet of hij ’t zou gaan redden. De verzorgers deden extra hun best om hem te verleiden toch hapjes te eten.

Bijdraaien

Eindelijk, na meer dan twee weken kwam Pretsel uit het dal, ging hij beter eten en zich beter voelen. Gelukkig! Zo’n mooie jonge vent. Intussen trok hij ook ‘bij’ naar mensen toe. In het begin was Pretsel namelijk niet zo heel vriendelijk. Hij wantrouwde ons, hield zich stijf in een hoek en blies maar voor de zekerheid. Naarmate hij zich beter ging voelen, kreeg hij door dat de verzorgers lief waren en het beste met hem voor hadden. Dus hij liet zich geleidelijk steeds meer aaien….

Maar ja, dan komt het moment dat ze je wéér bij je kladden grijpen, hè. Want dan vinden de mensen dat je zo nodig óók nog gecastreerd moet worden. En gevaccineerd. Twee keer. Niet leuk! Steeds als Pretsel weer moet worden beetgepakt voor een handeling, is hij helemaal van de leg. Begrijpelijk toch? Hij heeft genoeg polonaise aan zijn lijf gehad. Telkens als we hem moeten pakken en plagen, dan is hij weer even een stap terug in zijn ontwikkeling. Maar we zien ook dat er een lieve kater schuilt onder zijn laagje zelfbescherming. Hij verdient het zó om de rest van zijn leven goed verzorgd en liefdevol behandeld te worden, na alle doorgemaakte ellende.

20/6 Inmiddels gaat hij met sprongen vooruit en ligt Pretsel graag op schoot, en dan laat hij zich heerlijk kriebelen. Hij begrijpt nu dat onze mensen lief zijn en hem alleen maar willen knuffelen. En dat knuffelen, ja dat vindt Pretsy best wel lekker hoor…. Het is een lief manneke.

Schulp

We zoeken voor Pretsel daarom ervaren kattenmensen, die weten hoe ze een kat met veel geduld en liefde uit hun schulp kunnen laten kruipen. Die hem tijd en ruimte geven om te ervaren dat hij veilig is en dat hij in een fijne liefdevolle omgeving terecht is gekomen, zodat hij niet steeds op zijn hoede hoeft te zijn maar zich kan ontspannen. Want hij laat, tussen de kiertjes van zijn verdedigingsmuurtje, al glimpjes zien van de lieve aanhankelijke kater die hij kan worden.

Verdere verzorging en wenperiode

We zoeken voor Pretsel een huis met veilige tuin (niet in de buurt van drukke wegen) óf een appartement met katveilig balkon. Een overgang naar een nieuw huis kan voor een kat heel spannend zijn. Na plaatsing kan een kat soms even terugvallen in gedrag en zich verstoppen. We raden aan om Pretsel eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren. Laat hem goed tot rust komen. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten, zodat hij je stem en je geur leert kennen. Als hij snapt dat alles veilig is, dan langzaam uitbreiden in een groter deel van het huis. Als je hem in één keer loslaat, gaat hij zich misschien verstoppen, en dan duurt de wenperiode erg lang. Wacht vooral echt ruime tijd met hem naar buiten laten.

Wennen aan de andere kat

We raden altijd een rustige introductie aan met de al thuiswonende kat. Je kan hier meer over lezen op deze pagina ⤵️
https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/ 

Pretsel is ca. 1 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Pretsel? Vul het formulier op de website in.

Fotografie: Clara Mazèl en Dasha Munnik

 

 

 

 

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Pretsel: schuchter vriendje

Wij helpen dieren in nood! 

  • met vervoer en opvang
  • van zieke, gewonde en gevonden dieren
  • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
  • in Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.