- Andere katten: nee
- Honden: nee
- Kinderen: 8+
- Ruim huis met tuin
- Medicatie: nee
- Speciaal dieet: ja. Hij doet ’t goed op Gastro-Intestinal met S/O index (een combinatie van dieet voor gevoelige darmen en het voorkomen van blaasgruis)
Wat een knappe vent hè, deze kater? Hij is echt een parel, zowel uiterlijk als qua gedrag. Hij heeft een lange weg afgelegd, maar gelukkig nu weer helemaal opgeknapt.
Vriendelijke lieverd
Parel is een vriendelijke lieverd die houdt van aaien en knuffelen. Maar ook van lekker spelen, en zo hoort ’t ook, want hij is pas anderhalf! Als hij goed op dreef is kan hij echt lekker ‘losgaan’. Dan is Parel echt een stuiterbal die als een raket door de kamer vliegt. Pingpongballen zijn favoriet. Heerlijk om te zien hoe hij weer helemaal is opgeknapt! Parel verdient nu echt een nieuwe start in een fijn liefdevol huis waar hij zich kan rondwentelen in aandacht en knuffels, zodat hij deze nare maanden helemaal kan vergeten.
Twee maanden in de ziekenboeg
Parel werd aangetroffen onder de motorkap van een stilstaande auto. Er lag bloed, hij was uitgedroogd en uitgeput en zijn nageltjes waren gescheurd. Toen er ook flink veel bloed meekwam met zijn urine, was duidelijk dat er méér aan de hand was. Om verdikt bloed uit zijn blaas af te voeren, kreeg hij een katheter. De arme jongen moet behoorlijke pijn hebben gehad. Het was onduidelijk of hij al lange tijd met blaasontsteking en struviet (blaaskristallen) rondliep, of toch inwendig letsel had door een ongeluk. Na meerdere weken, katheterplaatsingen en blaasspoelingen was Parel eindelijk van het bloed in zijn urine af.
Maar hij was er nog niet… Want we ontdekten dat Parel een hardnekkige bacterie in zijn blaas had. Daarvoor moest speciale antibiotica worden ingezet. We duimden allemaal heel hard.
Twee maanden nadat hij uit de auto werd bevrijd, kon de vlag uit: zijn urine was schoon!
Lieve jongen
Tijdens al die narigheid en akelige behandelingen door de witte jassen, bleef Parel alsmaar super lief. Hij bleef gezellig en goed gehumeurd. Katheters, kapje om, alsmaar gedoe… Maar Parel was en bleef lief. De grijze en grauwe vacht waarmee hij uit de auto kwam, werd steeds witter! Alsof we hem in de Omo hadden gedaan.
Blaasgruis
Vanwege de voorgeschiedenis van deze pechvogel is ’t verstandig om in de gaten te houden dat hij dagelijks goed blijft plassen en ook dat zijn ontlasting goed blijft. Er is een kans dat zijn blaas een zwak punt blijft. Door de medicijnen heeft hij een poosje diarree gehad. Dat is nu over. Om zijn blaasfunctie en ook zijn darmen te ondersteunen, krijgt hij Gastro-Intestinal voer met S/O index. Dat voer helpt voor zowel blaas als darmen. Dit zal hij thuis voorlopig ook nog moeten eten. Als hij thuis helemaal gewend is en het goed gaat met zijn darmen, kun je eventueel proberen om over te stappen op ander goed dieetvoer met S/O index.
Dit blaasgruis dieet zorgt ervoor dat de kristallen niet kunnen vormen, en oplossen. Bij veel katten komt het probleem nooit meer terug, als ze op het juiste voer zitten. Bij een percentage van de katten kan het terugkeren. Als er veel kristallen in de blaas zitten kunnen die gaan klonteren met als gevolg dat een klontje in de penisbuis komt, en de kat niet meer kan plassen. Je moet dan zsm naar de dierenarts. De behandeling bestaat uit een katheter plaatsen in de urinebuis en de blaas spoelen.
Wenperiode
Een overgang naar een nieuw huis is voor iedere kat spannend. Misschien zal Pareltje zich in eerste instantie nog wel even willen verstoppen. Het is belangrijk dat hij dat kan doen op een veilige plaats, en dat je hem niet ‘kwijtraakt’. We raden aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen.
Laat hem maar tot rust komen, bijkomen van de verhuizing. Regelmatig hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten, zodat hij je stem en je geur leert kennen. Als hij snapt dat alles veilig is, dan pas langzaam uitbreiden in een groter deel van het huis. Heb geduld en geef hem de tijd om te wennen aan jou en aan het nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden…
Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.
Parel is ongeveer 1,5 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Parel? Vul het formulier op de website in.
Fotografie © Simone Janssen