Plakkende staartmeesjes

9 mei 2022

Het broedseizoen is weer volop van start! Ook voor de staartmezen. Staartmezen broeden van eind maart tot in mei. Dit duurt ongeveer twee weken. Super zonde vinden wij het als deze super mooie vogeltjes in de problemen komen. Toch komt dit wel eens voor. In dit geval kwam het door de locatie waar de ouders besloten hadden een nestje te bouwen. Het nestje zat in een grote naaldboom. Deze boomsoort produceert hars wat op de jonge vogeltjes terecht was gekomen. En ja, leren vliegen is al best lastig maar met veertjes die aan elkaar plakken is dit zo goed als onmogelijk.

Drie van de jonge staartmeesjes waren helaas overleden bij aankomst. Gelukkig heeft chauffeur John de andere acht kunnen vangen. Het was een aandoenlijk gezicht hoe moedervogel nog in ons mandje probeerde te vliegen om bij haar baby’s te komen. Ze snapte er helemaal niks van, waarom halen jullie mijn prachtige baby’s nou weg? Helaas konden we het niet aan haar uitleggen. Er was geen twijfel over mogelijk de staartmeesjes hadden directe zorg nodig en met spoed!

John is gelijk naar vogelopvang de Wulp gereden die nog tot laat zijn gebleven om ons en de vogeltjes gelijk op te vangen en te voorzien van een badje. De hars moet namelijk heel voorzichtig en zorgvuldig verwijderd worden voor het echt uithard. Met zulke tere vogeltjes is dit best een precies klusje. Je wilt de vleugeltjes namelijk niet beschadigen tijdens het wassen.

Lees verder onder de video’s.

 

Hierna kunnen de vogeltjes natuurlijk niet kletsnat in een hokje gezet worden, dus worden ze voorzichtig stuk voor stuk droog geföhnd.

 

 

Uiteindelijk kregen de vogeltjes allemaal een lekker maaltje meelwormpjes in een warme couveuse, om verder op te drogen en hun buikjes rond te eten na al dit avontuur. Hier kan je goed zien dat ze al best aardig een  stukje kunnen vliegen. Waarschijnlijk zijn de meesjes al bijna oud genoeg om uit te vliegen. Uitzetten doen we natuurlijk in de omgeving waar de vogeltjes zijn opgehaald.

 

 

Na een heftige nacht qua verzorging voor de vogelopvang is chauffeur John weer vroeg uit de veren gegaan om de vogeltjes weer uit te zetten. Natuurlijk kon dit niet in de boom bij het nest zelf, want dan zouden we opnieuw het probleem van de hars krijgen. John is bij de melders in de flat op de galerij gaan staan en zo heeft hij met de jonge sjirpende vogeltjes de ouders weten te lokken, verdieping per verdieping raakte de ouders steeds meer geïnteresseerd in het bakje van John. Eenmaal beneden vond zich een prachtige hereniging plaats in een boom waar geen hars in zat. De ouders kwamen direct kijken naar hun opgeknapte baby’s. Eind goed al goed!

 

 

STEUN ONS: SHOP VOOR HET GOEDE DOEL! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Als je via onze site een bestelling of een boeking doet bij Mediamarkt, Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Belvilla, Expedia, Booking en heel veel andere shops, krijgen wij daar een beetje commissie voor. Het kost jou niets extra en zo help je ons. 😻 Dus ga je eten bestellen, een reis boeken of lekker shoppen, doe het via onze site! Klik op het plaatje ⤵️

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!