Pijlgifkikkers bij de Praxis

5 maart 2024

Medewerkers van de Praxis waren lichtelijk verbaasd toen ze op hun parkeerplaats een achtergelaten terrarium aantroffen. Helemaal triest was het dat hier twee Phyllobates Bicolors in zaten. Beter bekend als de Black-legged pijlgifkikker. 

Ambulancechauffeur John is direct ter plaatse gegaan om de beestjes veilig te stellen. Het terrarium is waarschijnlijk op klaarlichte dag op de parkeerplaats gezet. Gelukkig hebben de medewerkers van de Praxis snel gehandeld en contact met ons opgenomen om de amfibieën op te halen.

Het dumpen van dieren is natuurlijk in geen enkele situatie de oplossing. En er zijn altijd opties om bij een opvang afstand te doen van een dier. Als je de beslissing maakt om een dier aan te schaffen, dien je ook de verantwoordelijkheid te nemen fatsoenlijk afstand te doen zodra je niet de juiste zorg kunt bieden. Zeker voor amfibieën en reptielen is het achterlaten op straat een groot risico. Pijlgifkikkers moeten gehouden worden bij een temperatuur van 19 tot 27°C met een luchtvochtigheid van wel boven de 80%.

Zijn ze echt giftig?
Het gif van deze kikkersoort behoort tot één van de sterkste gifsoorten die er bestaan. Twee tiende van een milligram is genoeg om een mens te doden; het gif van een enkele kikker is potentieel dodelijk voor tien mensen. Hierom is er uiterst voorzichtig gehandeld bij het hanteren van de kikkers. De chauffeurs hebben eerst de soort bepaald door de dieren met handschoenen aan lichamelijk te onderzoeken. Het gif van deze kikkersoort wordt verkregen door het eten van giftige mieren en kevertjes. De kikkers zelf maken geen gif aan. Buiten de natuurlijke leefomgeving verliest deze pijlgifkikker al snel zijn giftigheid. Door kikkerliefhebbers gehouden en gekweekte dieren zijn nog nauwelijks giftig.

Het was gelijk duidelijk dat de conditie van de kikkers niet optimaal was. Vermoedelijk hebben de beestjes langere periode niet de juiste zorg gekregen en ook de kou deed natuurlijk geen goed. Helaas is één van de kikkers in de dagen na de reddingsactie overleden. Voor de andere kikker is een passend nieuw huisje gevonden.

Beeldmateriaal © Ivar Gieles en Nancy Glastra.

    

 

Dit actieverhaal komt uit ons magazine van juni 2023. Wil je ons magazine ook ontvangen? Word donateur!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!