Parelhoenders op het voetbalveld

26 januari 2022

Mensen denken misschien dat wij alles al gezien hebben. Toch zijn er elke week weer meldingen waarvan onze chauffeurs zich even op het achterhoofd moeten krabben. Dinsdag kregen wij de melding dat er tíen parelhoenders boven in een boom in het Westerpark zaten. Een vreemde locatie voor deze huisdieren. En hoe ze hier terecht zijn gekomen is ons ook een raadsel. Mogelijk zijn de dieren ergens ontsnapt of zijn ze achtergelaten. We zijn direct gaan kijken, maar tien gezonde parelhoenders vangen, dat is nog niet zo makkelijk. 

Onze ervaren ambulancechauffeurs Rob en Janneke zijn gelijk een kijkje gaan nemen. Na een flinke zoektocht hadden ze de parelhoenders eindelijk gevonden. Voetbalvereniging DWO was de verstopplek van de vogels geworden. Naast veld 3 om precies te zijn. Maar toen ze onze chauffeurs in de smiezen kregen, waren ze heel snel gevlogen. Zo met z’n allen in de hoogste boom. Wij hebben wel een ladder bij ons maar veel hoger dan drie meter komen wij helaas niet. Dit is altijd frustrerend voor onze chauffeurs. Je komt om een dier te redden en toch ga je soms met lege handen naar huis.

Lees verder onder de foto’s.

Operatie ‘vang de parelhoen’ van start!
Gelukkig zijn onze chauffeurs niet voor één gat te vangen! Met wat kippengraan en een fuik lukt het wel, koppelde chauffeur Rob terug naar de meldkamer. En ja hoor, de volgende dag stonden Rob en Janneke weer op het voetbalveld. Deze keer met versterking! Stagiaires Mara en Britt hebben hun werkzaamheden in ons hospitaal neergelegd om te komen helpen. Met wat kippengraan en een geïmproviseerde lokroep kwamen de hongerige parelhoenders toch maar even bij Rob kijken.

Nadat de interesse van de parelhoenders was gewekt kon het bouwen beginnen. Als ambulancechauffeur moet je niet alleen goed kunnen autorijden en goed zijn met dieren, je moet ook nog op creatieve wijze problemen op zien te lossen. Gelukkig zijn zowel Rob als Janneke hier allebei een ster in! Vakkundig werd er een stukje hekwerk neergezet waaroverheen een net werd gespannen. Zo onden de vogels er niet snel vandoor vliegen. Want het wegvliegen was het grootste probleem.

Voorzichtig en met beleid werden de parelhoenders gelokt en gedreven net zo lang tot ze de fuik in liepen. Yes hebbes! Alle tien in de fuik.

Helaas ontglipte er toch weer twee vogels bij het vangen. We werken met dieren en helaas horen ontsnappingen hier ook bij. Maar acht stuks zijn gevangen en naar ons hospitaal overgebracht voor wat voer en welverdiende rust na dit spannende avontuur. Morgen zullen we opnieuw een vangactie houden. We gaan door tot we ze allemaal te pakken hebben.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!