De meldkamer krijgt momenteel veel meldingen die te maken hebben met de weersomstandigheden, want brrrr…wat is het koud! ☃️Toch hebben dieren een andere gevoelstemperatuur dan mensen. 🥶🥵 Veel buitendieren genieten extra van de sneeuw en kunnen prima tegen de kou. Ongerustheid is in veel gevallen niet nodig. 🥰
Twijfel je toch over de gezondheid van boerderijdieren in deze temperaturen? Handel dan als volgt:
❄️ Kijk of er een aangelegen woning is of dat er gegevens van de eigenaar op de omheining staan en vraag informatie aan de eigenaar.
❄️ Is er direct spoed? Bel ons ☎️ 070-3282828.
❄️ Vermoed je verwaarlozing of mishandeling van een dier? Bel ☎️ 144.
Onze collega-organisatie Meldpunt 144 heeft een aantal duidelijke informatieberichten gemaakt, die je hieronder kunt lezen.
🐴Paarden/pony’s en Winterkou🐴
De komende dagen blijft het winters koud. Paarden en pony’s kunnen in principe goed tegen kou. De vacht van een paard/pony beschermt tegen winterse omstandigheden. Paarden en pony’s ontwikkelen een wintervacht wanneer ze gewend zijn om vaak buiten te lopen. Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony’s die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Waar kun je op letten als je paarden/pony’s in het weiland ziet:
❄️ bijvoer (bij een kaal weiland)
❄️ drinkwater (wat niet bevroren is)
❄️ is er een stukje droge ondergrond
❄️ algehele conditie van het dier
Let op! Voor geschoren paarden werkt dit anders. Deze dieren hebben al snel een deken nodig, zelfs als het niet vriest. Ook jonge, oude en zieke paarden/pony’s kunnen niet goed tegen de kou. Als je paard/pony beslagen is kijk dan uit met sneeuw. Ze kunnen hierdoor sneller uitglijden en er ontstaat klontvorming onder de hoef.
❄️❄️❄️
🐑Schapen en Winterkou🐑
In de weilanden staan momenteel nog veel kuddes schapen. Deze dieren kunnen zonder problemen strenge kou weerstaan. Ze hebben een dikke laag wol die voor isolatie zorgt en ze kunnen zeer lage temperaturen hebben. Als de schapen in de wol zitten kunnen ze temperaturen tot ver onder nul doorstaan.
Schapen die geschoren zijn kunnen ook heel wat hebben, ze schakelen over op een snellere stofwisseling en zorgen door spiertrillingen dat ze warm blijven. Beschutting hebben ze niet nodig.
Net geschoren schapen zijn wel kwetsbaar voor de kou, ze hebben een plek nodig waar ze uit de wind en sneeuw kunnen staan.
Hoogdrachtige schapen kunnen het best onder toezicht worden gehouden in een stal of een weiland met voldoende beschutting. Pasgeboren lammeren zijn erg kwetsbaar voor de kou en raken snel onderkoeld.
Zodra de lammeren opgedroogd zijn kunnen ze goed tegen de kou, sneeuw en wind. Ze hebben wel behoefte aan beschutting. Drachtige schapen en kleine schapenrassen hebben extra water nodig. Wist je dat schapen ook onder de sneeuw voedsel kunnen vinden en dat ze vocht uit de sneeuw kunnen halen?
Voor melding over verwaarlozing en mishandeling van dieren kun je Meldpunt 144 bereiken via 📞#144.
Geiten en ezels in de Winterkou.
In tegenstelling tot veel andere weidedieren, houden geiten en ezels niet van de kou en hebben zij geen waterdichte vacht.
Deze dieren kunnen prima buiten in een weiland staan maar moeten voorzien zijn van een beschutte plek.
Bij voorkeur is dit een droge stal waar zij in en uit kunnen lopen.
Bijvoeren van de geiten en ezels is aan te raden aangezien ze meer energie nodig hebben om zich warm te houden. Uiteraard is toegang tot drinkwater ook belangrijk.
Wist je dat je geiten en ezels kan trainen om op specifieke tijden te laten drinken?
Twijfel je of wil je melding maken? 📞 #144
Bron: Meldpunt 144.