2436,1a_02

Oprichting (1972)

Zoals wel vaker het geval is met goede ideeën, ontstaan ze uit noodsituaties. Eric Louwrier maakte een aantal keren mee dat dieren in nood verkeerden en dat er geen adequate hulp voorhanden was. Hij besloot daar verandering in te brengen, wat in 1972 resulteerde tot de oprichting van  Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage e.o., kortweg Dierenambulance Den Haag. Hij werkte vanuit zijn huis in Nootdorp, had maar één auto tot zijn beschikking en de opvangmogelijkheden waren zeer beperkt.

Van Nootdorp naar Wassenaar (1985)

Dat veranderde in 1985, toen kon hij zijn werkterrein van Nootdorp naar de Zijdeweg in Wassenaar verplaatsen op het terrein van Nationale Dierenzorg. Inmiddels had hij twaalf medewerkers en vier ambulances.

Van Wassenaar naar Den Haag (1993)

De organisatie bleek echter zeer snel te groeien, krap vijf jaar later was de beschikbare ruimte aan de Zijdeweg alweer te klein. In 1993 kon, na een paar jaar stevig onderhandelen met overheidsorganisaties, de bouw aanvangen van een nieuw complex op Landgoed Oosterbeek, gelegen aan de Benoordenhoutseweg. Een project dat ruimte zou gaan bieden aan een hospitaal annex asiel, een dierenartsruimte, kennels, een quarantaineafdeling en stallen. Er kwamen ruime weiden voor huisvesting van de buitendieren. Vogels vonden onderdak in speciaal ingerichte verblijven. Maar de groei zette nog verder door.

In 2003 werd het pand weer te klein en de gemeente stond toe dat er nog een deel werd bij gebouwd. Nu werkt de stichting nog steeds vanuit dit onderkomen. De tijd staat echter niet stil en Den Haag ook niet. Het werkgebied breidde zich dan ook uit. Behalve Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Nootdorp is Dierenambulance Den Haag ook vaak te zien in de nieuwe wijken Ypenburg, Wateringse Veld en Leidschenveen om de dieren die daar in nood verkeren op te halen.
Inmiddels is Dierenambulance Den Haag een begrip geworden in Den Haag en wijde omgeving. In 2008 nam Pieter Smit officieel het ‘directeursstokje’ over van Eric Louwrier die met welverdiend pensioen ging. Pieter was in 1995 in dienst gekomen en was zich in de loop van de jaren al steeds meer met de organisatorische kant van het werk gaan bezighouden.

En ‘terug naar Nootdorp’ (2013)

Op 1 november 2013 worden de taken van Dierenambulance Zoetermeer overgenomen. Dit betekent dat gevonden zieke en gewonde dieren in Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp ook worden geholpen, vervoerd en indien nodig opgevangen door Dierenambulance Den Haag. Om zo goed mogelijk hulp te kunnen verlenen aan dieren, is een dependance geopend in Zoetermeer. Dit is het gebouw aan de Quirinegang. Deze post wordt als uitvalsbasis gebruikt voor de ritten.

strepenklein