Ooievaar vliegt tegen lantaarnpaal

21 april 2023

Een voorbijganger zag een ooievaar tegen een lantaarnpaal aanvliegen. De vogel was op de grond gaan liggen bij zijn nestboom. Hij was erg van slag en zijn partner was nergens te bekennen…

Wist je dat de ooievaar de mascotte is van Den Haag? Hij staat zelfs op het stadswapen (zie laatste afbeelding). Sinds Nederland een koninkrijk is, moet elke gemeente een wapen hebben dat door de Hoge Raad van de Adel is goedgekeurd. Waarschijnlijk heeft Den Haag meegedaan met de traditie om een mascotte te hebben. De ooievaar stond bekend als een gelukbrengende vogel. Het Nederduitse woord ‘odevare’ betekent zelfs gelukbrenger. En die gelukbrengende ooievaar is destijds als symbool op het wapen gekozen.

De ooievaar waar wij over werden gebeld, had weinig geluk. Ambulancechauffeurs Sven en Ayoub waren naar de melding gereden. Bij aankomst moesten ze eerst de politie bellen om toestemming te vragen om het terrein te betreden van de British School Den Haag, waar de ooievaar lag.

Sven en Ayoub konden de ooievaar makkelijk oppakken en meenemen naar de ambulance. Daar onderzochten ze de indrukwekkende vogel en ze zagen geen zichtbare verwondingen. Voor de zekerheid brachten ze de vogel naar Vogelopvang De Wulp. Gelukkig was hij (of zij) gezond en kon hij snel weer terugkeren om het nest af te maken.

 


Stadswapen van Den Haag.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!