Ooievaar bij het afval

4 mei 2021

Onze chauffeurs zien natuurlijk nooit graag een dier in nood. Toch is de ene klus interessanter of leuker als de andere. Deze klus viel hier zeker onder! Nieuwe vrijwilligster Julia wordt ingewerkt door onze ervaren chauffeur Janneke. Julia vroeg deze ochtend aan de meldkamer: “Ik heb nog nooit een reiger gevangen en dit zou ik toch wel graag een keertje oefenen.” Natuurlijk kunnen wij nooit voorspellen wat er komt. Maar toen deze bijzondere klus binnen kwam dacht de meldkamer gelijk: “Schuif die maar naar Janneke en Julia!”

De melding werd gedaan door een afvalverwerkingsbedrijf aan de Binckhorstlaan. Er staan hier loodsen van ruim vijftien meter hoog. Volgens de medewerkers vliegen er regelmatig meeuwen bij het afval om hier even lekker te snacken. Maar een ooievaar had de melder nog nooit binnen gezien. Boven in de loods bestaat het plafond uit een buizenstelsel waar de ooievaar zijn toevlucht had gezocht. Het is een natuurlijke reactie voor vogels om altijd naar boven te vluchten. Dat is niet altijd handig, want op deze manier kunnen ze de uitgang niet meer terug vinden.

Haagse trots
De ooievaar zat al drie dagen vast in de loods en de medewerkers begonnen zich zorgen te maken. Een lastige situatie en misschien konden we niet eens bij het dier in de buurt komen. Toch laten wij onze Haagse trots niet zomaar aan zijn lot over. We besloten te gaan kijken om de situatie goed in te kunnen schatten en een plan van aanpak te bedenken. En daar zat hij dan: op zo’n veertien meter hoogte op een buis.

Lees verder onder de foto

De ooievaar was duidelijk gestrest en kon niet op de locatie blijven. Dus schakelden wij de hulp in van de brandweer. We overlegden met de brandweer wat het handigste plan van aanpak was. Als we met de stijglift naar de ooievaar toe zouden gaan, zou het dier simpelweg tien meter verderop gaan zitten op een andere buis. Dit zou niet werken. Dus besloten we het dier toch maar een beetje te laten schrikken met wat water om hem zo naar de grond te dwingen, zodat wij hem konden vangen. Dit is natuurlijk niet leuk, maar wel een effectieve manier om de ooievaar op de grond te krijgen.

Lees verder onder de video

PAK HEM!
Er werd hard naar elkaar geroepen: “Pak hem!” “Snel!” De ooievaar wist alle brandweermannen vakkundig te ontwijken, maar onze eigen Julia was hij niet te snel af. Oefenen met een reiger is niet gelukt, oefenen met een ooievaar wel! En ze had hem in één keer. Natuurlijk had Janneke haar vooraf al tips gegeven en was zij er direct bij. De ooievaar was duidelijk uitgeput van dit heftige avontuur en ook een beetje vies en nat. We hebben de ooievaar een lekkere dikke handdoek gegeven in zijn bench. Hierna zijn onze chauffeurs direct naar Vogelopvang de Wulp gereden, waar hij lekker kan uitrusten en bijkomen.

Lees verder onder de foto, voor een update


De ooievaar aangekomen bij Vogelopvang de Wulp.

UPDATE:
Na een paar dagen kreeg chauffeur Janneke bericht dat de ooievaar met succes weer was uitgezet op een geschikte locatie. Hier zijn ook weer prachtige beelden van gemaakt door de vogelopvang zelf. Zo kan je echt heel goed zien waarom wij Hagenezen zo gek zijn op ooievaars!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!