Onze Tanja als vrijwilliger bij Kattenopvang Skiathos

7 maart 2022

Onze oud-collega en vrijwilligster Tanja zit in Griekenland, waar ze als vrijwilliger werkt bij Skiathos Cat Welfare Associaton (SCWA). Ze schrijft over haar ervaringen in Griekenland. 

In januari ben ik naar het Griekse eiland Skiathos vertrokken om als vrijwilliger te helpen bij de SCWA. Dit is een non-profit organisatie met als doel het bevorderen van kennis en bewustzijn over het lot en welzijn van zwerfkatten in de lokale gemeenschap.

Sterilisatie en opvang
De SCWA zorgt voor sterilisatieprogramma’s als aanvulling op het sterilisatieschema van de gemeente. Er worden jaarlijks ongeveer vijfhonderd katten geneutraliseerd. Een aantal van deze katten kan daarna worden geadopteerd. Dit kost natuurlijk geld en om voedsel, medicijnen en veterinaire zorg te bekostigen doet SCWA actief aan promotie en fondsenwerving. Momenteel vangen ze ongeveer 150 katten op, verspreid over twee locaties. Eén van de locaties is een gedeelte van een woonhuis dat door de bewoonster ter beschikking is gesteld aan de SCWA en waar we katten binnen kunnen opvangen. Hier staan onder andere de kooien waarin de gewonde en zieke zwerfkatten verblijven.

De andere locatie bestaat uit een omheinde buitenruimte waar een paar katten leven. Binnen deze ruimte is een deel afgeschermd met zelfgebouwde schuurtjes zodat de katten bij slecht weer droog kunnen zitten. Hier is ook een grote kattenbak gebouwd van circa vijf vierkante meter.

        

Bijna alle katten in de opvang kunnen worden geadopteerd. Een aantal katten zijn daarom vermeld op de website van de SCWA. Maar oude katten mogen hun levensdagen slijten bij de SCWA zelf.

De werkzaamheden
Werk je als vrijwilliger bij de SCWA, dan kun je gratis gebruik maken van een kleine studio voor je verblijf en een auto voor het woon-werk-verkeer. Je werkt vijf dagen in de week, in een wisselend werkrooster, op beide opvanglocaties. Het werk bestaat uit voederen, ritten van en naar de dierenarts, kittens wegen, kleine medische handelingen verrichten, socialiseren en katten knuffelen, maar het állerbelangrijkste is: heel veel schoonmaken! Iedere dag maken we alle voer- en waterbakjes, kattenbakken, kooien en binnen- en buitenruimtes één of meerdere keren schoon.

Daarnaast voorzien we dagelijks meer dan dertig voederplaatsen in en rondom Skiathos Stad van voedsel en water, voor de daar wonende zwerfkatten. Deze voederplaatsen zijn voornamelijk gesitueerd bij afvalcontainers of op plekken waar autowrakken staan: bij uitstek de plaatsen waar zwerfkatten zich bij voorkeur ophouden. Vrijwilligers van de SCWA maken het verblijf voor de zwerfkatten hier zo comfortabel mogelijk. Door bijvoorbeeld kapotte autoruiten af te schermen en kartonnen dozen neer te leggen waarin de katten kunnen schuilen en slapen.

Monitoring
Zowel op de opvanglocaties als op de voederplekken monitoren we de katten:
– Zijn ze allemaal aanwezig?
– Komen ze allemaal eten?
– Zijn er nieuwe katten bijgekomen?
– Zijn alle aanwezige katten geneutraliseerd?
– Heeft een kat medische zorg nodig?
Waar nodig vangen we de desbetreffende kat en brengen hem naar de lokale dierenarts.

Meer weten?
Voor meer info over deze organisatie, neem een kijkje op de website: https://www.skiathos-cats.org/ of op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/skiathoscatwelfareassociation/.
En mocht je naar Skiathos op vakantie gaan, let dan vooral op de kiosk van de SCWA. Hierin kunnen zakken kattenvoer worden gedeponeerd ter donatie!

 

En tot slot nog even het uitzicht vanaf de werkplek en andere sfeerfoto’s. 🙂

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!