Onze Koen, uitvinder van de knuffel (1 jr.)

17 september 2023

• Kan met andere katten: nee vanwege zijn dieet, maar het is bespreekbaar
• Kinderen: ja
• Huis met afgesloten catproof tuin of appartement met ruim veilig afgenet balkon
• Medicatie: nee
• Speciaal dieet: hypoallergeen: an-allergenic van Royal Canin

Koen liep al een tijdje op straat. Hij was gezond maar wel erg mager. De mensen die hem al een tijdje in de gaten hielden hebben hem bij ons gebracht.

Lekkere hapjes
We hebben hem veel lekkere hapjes gegeven om wat aan te komen. Maar net toen hij weer een beetje vet op zijn botten begon te krijgen, kreeg Koen last van de dunne. We hebben van alles geprobeerd om zijn darmen weer rustig te krijgen.

Hoe relaxt sommige katten bij ons ook lijken, de onbekende nieuwe omgeving levert toch stress op. Dat uit zich vaak in huid- of darmproblemen. Koen is dus wel stress gevoelig. Daarom zijn we ook voorzichtig met het plaatsen bij een andere kat.

Hij kreeg uiteindelijk met een speciaal dieet weer goede ontlasting. Op andere voeding kreeg hij diarree. Het gaat nu goed met zijn darmen, maar hij zal zich voorlopig aan zijn hypoallergeen dieet moeten houden. Dit kan stress gerelateerd zijn, of dat hij gewoon echt gevoelige darmen heeft. Je kan na een tijdje testen door heel voorzichtig om te mengen naar ‘gewoon voer’. Maar zie je dat zijn ontlasting dan weer zachter wordt, zet je hem terug op hypo-allergeen. Dan is wel helder dat hij dit de rest van zijn leven zal moeten blijven eten.Koen vindt het overigens heerlijk.

Kopjes, veel kopjes
Koen is zo ongeveer de allergrootste knuffelkat die we in huis hebben. Hij kan er geen genoeg van krijgen! Hij loopt gezellig met je mee, draait zijn staart om je benen als je even stil staat en gaat op zijn achterpoten staan om je hand een kopje te geven. Zo’n vriendje wil iedereen wel in huis hebben, toch?

Wenperiode
Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Hij kan dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. De kat geeft zelf aan wanneer hij relaxt is en klaar is om de rest van het huis te verkennen.

Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods met wat lekkere hapjes, zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Of lekker samen spelen, dat versterkt de band en reduceert stress. Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat hij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is!

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis goed kent en als veilige thuishaven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent.

Koen is 1 jaar oud, gevaccineerd, gecastreerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Koen? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

Reageer op Onze Koen, uitvinder van de knuffel (1 jr.)

Help ons de dieren helpen!