Ongewenst bezoek op zolder

25 april 2022

In de zomer van 2021 werd Rob ingewerkt als chauffeur op de dierenambulance. We kijken terug op enkele ervaringen uit zijn begintijd. Deze keer moet hij een kat vangen op een zolder en wat voor zolder!!!

Rob vertelt: Het is juli. Rob rijdt nog maar kort zelfstandig als chauffeur en krijgt een melding uit Zoetermeer. Daar was op zolder een kat aangetroffen. De familie had niet zoveel met katten en wilde dat de kat direct van zolder werd gehaald. Maar er was een complicatie: op de zolder was aan beide zijden de lage zolderpunt afgetimmerd. Er waren dus twee driehoekvormige ‘tunnels’ van voor naar achter. De kat had zich verschanst in één van deze tunnels.

De bewoners, een wat ouder echtpaar, ontvingen mij hoopvol. Gewapend met chipreader, grote transportmand met handdoekje op de bodem, een grote handdoek, lashandschoenen, veiligheidsbril, zaklantaarn en een vangnet liep ik naar boven. Meneer liep mee. Daar aangekomen viel ik even stil: de hele zolder was één grote modeltreintafel, meneers grote hobby. De tafel reikte van trapgat tot voorgevel en van rechter tot linker zolderkaphelft.

Bovenaan de zoldertrap moest ik meteen op de knieën en kon ik verder alleen kruipen onder de tafel van een kleine meter hoog. Hier en daar was een opening in de tafel waardoor je naar de treinen, de treinsporen met geëlektrificeerde bovenleidingen (zwakstroom), de vele huisjes en het landschap kon kijken. Of om te klussen. “Hier staat voor € 70.000“, zei meneer. Nou, dat wilde ik zeker geloven. Meneer hield zijn hart vast dat de kat óver de tafel zou gaan lopen, wat een ravage zou kunnen aanrichten. Ik begreep zijn zorg!

Ik kroop naar de driehoekige tunnel waar de kat zat verscholen. Er lag veel materiaalvoorraad voor de modeltreinbaan en de kat zat achter wat latten en profielstroken. Met mijn zaklantaarn zag ik zijn glimoogjes. “Mag ik het materiaal uit de tunnel halen?”, vroeg ik, “misschien kan ik er dan bij”. Dat was goed. Een hele klus op de warme zolder…

De tunnel bleek te krap om er zelf in te gaan. Dan maar een poging met het vangnet. De steel was lang genoeg om de kat te bereiken, maar de tunnel was ook te krap om het net over de kat te kantelen. Helaas. Ik legde uit dat het zo niet ging. Ik stelde voor om een vangkooi te plaatsen, legde uit hoe dat werkt en dat hij als melder dan zelf in de gaten moet houden of de kat er in zit.

Dit viel niet in goede aarde en er ontspon zich een discussie tussen twee volwassen mannen, beiden gezeten op handen en knieën onder een meter hoge modeltreintafel. Uiteindelijk ging meneer toch akkoord met het vangkooi-voorstel.

Blij bracht ik de transportmand en het vangnet weer terug naar de ambulance, pakte wat lokaas en de vangkooi, zeulde het zware ding weer naar boven en schoof het onder de treintafel. Verrassing: de kat zat niet meer in het tunneltje! Hij bleek te zijn overgelopen naar de tunnel aan de overkant. Deze was net wat ruimer, ja, hier kon ik wel in! “Nu ben je van mij”, dacht ik en tijgerde naar de kat toe, bril op mijn neus, handschoenen aan en mijn handdoek voor mij uit.

De kat blies een beetje, maar liet zich vrij makkelijk in de handdoek wikkelen. Zo sleepte ik ‘m uit de tunnel en stopte hem in de vangkooi. Gelukkig bleek de kat gechipt en ik gaf het nummer door aan de meldkamer. Meneer had dit alles met ingehouden adem gade geslagen en was bijzonder blij met het resultaat. De koffie stond beneden klaar! Hij waarschuwde wel dat als er ooit weer een kat zijn huis betreedt, hij zelf afdoende actie zou ondernemen. Wat voor actie precies liet hij in het midden. Ik antwoordde rustig dat hij ons ook kan roepen, 24/7.

Intussen was gebleken dat de kat Tom heet en twee blokken verderop in de wijk woont, dus kon ik Tom meteen thuisbrengen. Zoals je op de foto ziet was Tom niet blij, hij keurde ons geen blik waardig. Toms eigenaar daarentegen was wel heel gelukkig met onze actie en trakteerde ook op koffie.

Na administratie en betaling van vervoerskosten vertelde ik dat de melder een volgende keer mogelijk zelf maatregelen neemt, die fataal kunnen zijn voor de kat. “Maar ja”, zei de eigenaar, “het is warm weer, de ramen en deuren staan open, de kat kan er zo uit”. Ik zei: “Ja meneer, daar heeft u natuurlijk gelijk in, maar zo komt uw kat ook bij anderen binnen, mogelijk waar hij niet welkom is, en mogelijk met lelijke gevolgen.” Ik ben benieuwd of deze kattenliefhebber – want dat is hij zeker – zijn maatregelen heeft getroffen voor het komende zomerseizoen.

 

STEUN ONS: SHOP VOOR HET GOEDE DOEL! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Als je via onze site een bestelling of een boeking doet bij Mediamarkt, Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Belvilla, Expedia, Booking en heel veel andere shops, krijgen wij daar een beetje commissie voor. Het kost jou niets extra en zo help je ons. 😻 Dus ga je eten bestellen, een reis boeken of lekker shoppen, doe het via onze site! Klik op het plaatje ⤵️

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!