Obesitas kat gevonden in koffer

17 februari 2016

In het begin van de avond worden we gebeld door een melder met een apart verhaal. Zij vertelt ons dat ze een kat heeft gevonden … in een koffer. Nu zijn wij wel wat gewend natuurlijk maar we zijn toch behoorlijk verbaasd over deze melding. We vragen haar wat er precies gebeurd is. De meldster vertelt ons dat ze in de Van Brakelstraat vlakbij haar huis een kat hoorde miauwen. Ze gaat zoeken waar het geluid vandaan komt. Ze kijkt onder auto’s maar ziet niets. Als ze dichter bij een koffer komt die op straat ligt, wordt het geluid harder. Op het moment dat de de koffer open wil doen, komt er een kattenpoot uit de koffer. Ze schrikt zich een hoedje maar weet gelukkig snel de koffer weer dicht te doen. Ze bedenkt dat er misschien ook nog kittens in de koffer zitten en ze neemt ze de koffer mee naar huis. Thuis wordt de koffer geopend en er kruipt een nogal fors uitgevallen kater uit, die direct geschrokken onder het bed kruipt.

Inmiddels is onze chauffeur onderweg naar deze bijzondere melding. Als we ter plaatse komen, zit de kat nog steeds onder het bed. We krijgen hem eronder vandaan en zien dat het inderdaad om een hele dikke kat gaat. De kat is niet gechipt en hij blijkt naast overgewicht ook last te hebben van veel klitten op zijn rug. Omdat hij zo dik is,  is de kat zelf niet meer in staat om zich goed te kunnen verzorgen met als gevolg dat de vacht gaat klitten. De klitten zitten dicht op de huid en zijn pijnlijk voor de kat.

We brengen de koffer-kater naar ons hospitaal waar we zijn vacht scheren om de klitten te verwijderen. We hebben hem de naam Valizo gegeven, dit betekent koffer in het Esperanto. Valizo weegt bij binnenkomst meer dan acht en halve kilo(!) en wordt bij ons op een streng dieet gezet. Hij verblijft in een groot hok en er zal een fit-plan voor deze dikkie dik worden opgezet door onze dierverzorgers en de dierenarts. Zo wordt Valizo verantwoord en in kleine stapjes over een periode van maanden naar een normaal en vooral gezond gewicht terug gebracht.

Hoe de kat in de koffer terecht is gekomen lijkt duidelijk, de koffer zat helemaal dicht geritst, hij kan er dus niet zelf zijn ingekropen. Hoogstwaarschijnlijk is er dus sprake van opzettelijk handelen en is het dier gedumpt. We hebben melding gemaakt van deze zaak bij de dierenpolitie,  zij onderzoeken of er de verantwoordelijke eigenaar achterhaald kan worden.

De vondst van de kat in de koffer is door diverse media opgepikt, waaronder Hart van NL van SBS ; vanavond 17/2 is het verhaal te zien in hun vroege tv-uitzending.

Foto’s © Jos van Leeuwen

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!