Noodlanding jonge slechtvalk

5 juni 2018

Slechtvalken zijn bijzondere vogels. Ze horen eigenlijk niet in Nederland thuis, maar broeden in Scandinavië, waar ze hun nesten bouwen hoog in de fjorden. Omdat we die niet hebben in Nederland, worden sinds een jaar of 20 nestkasten uitgezet in kerken en hoge gebouwen, zodat de vogels daar in kunnen broeden.

Vorige week probeerde een jonge slechtvalk zijn eerste vlucht rond de katholieke kerk in de Parkstraat te maken, waar in de kerktoren zijn ‘wiegje’ lag. Hoewel de slechtvalk bekend staat als snelste vlieger op aarde – ze kunnen snelheden van 380 km per uur halen! – is die eerste vlucht de meest risicovolle. Jonge slechtvalken zijn onhandig en hun eerste poging doet ze op plekken belanden waar je niet wil komen. Het is niet eens een vlucht te noemen, maar meer een noodlanding en daar schuilt ook het gevaar in, want eenmaal geland, kunnen ze voorlopig niet opstijgen.

En precies dat gebeurde met de jonge slechtvalk bij de kerk in de Parkstraat. Hij vloog in een smal gangetje, waar hij niet meer uit kwam. Arme kleine. Daar zat hij dan met zijn dodelijke blik in zijn ogen en zijn scherpe nagels en trotse voorkomen en hij kon niet meer wegvliegen. We werden gebeld door werklui die de vogel hadden gespot, waarna onze ambulancechauffeurs Martin en Peter, die in de buurt waren, de jonge slechtvalk kwamen halen en naar Vogelopvang De Wulp brachten. Daar hebben ze hem een dag of twee te eten gegeven, zodat hij kon aansterken, waarna hij werd uitgezet. Hopelijk liep dit keer de vlucht wel goed af!

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!