Nijlgans uitzetten in het Haagse Bos

1 juni 2021

In eerste instantie klonk de melding niet zo best: ‘Nijlgans aangereden en ligt nu op het fietspad op de Leidsestraatweg in het Haagse bos’. Als een dier aangereden is gaan wij hier altijd zo snel mogelijk naartoe. Tenzij de mensen ter plaatse zelf aanbieden een dier te vervoeren. Zo snel mogelijk naar een dierenarts is in veel gevallen het beste wat je kan doen voor een dier.

Het is niet helemaal duidelijk of de gans ook echt geraakt is door een auto. Dit is zeker mogelijk. Bij aankomst bleek dat de gans in een vrij ongelukkige houding aan de zijkant van de weg lag omdat hij verstrikt zat in een stuk visdraad met haak. Ook was de gans slachtoffer geworden van een groepje bemoeizuchtige kraaien. Een fotograaf ter plaatse heeft hier ook foto’s van gemaakt. Kraaien en kauwen kunnen zeker in het broed seizoen heel fel zijn tegen andere dieren. Het arme slachtoffer kon geen kant op.

De gans met het stuk visdraad was al eerder bij ons gemeld en wij waren inmiddels al dagen bezig om de gans te kunnen vangen. Chauffeur Janneke heeft de gans gelukkig in één keer kunnen vangen. Inmiddels zat de haak vast in de gans zijn snavel, dit is natuurlijk een plek die je bij het verwijderen niet wilt beschadigen.

Omdat er sprake was van een mogelijke aanrijding werd besloten dat het het beste was de gans voor de zekerheid bij vogelopvang de Wulp te laten beoordelen. Gelukkig kon vogelopvang de Wulp geen verwondingen ontdekken behalve het draad en de haak. Deze zijn gelijk verwijderd en de nijlgans kon per direct weer mee zodat Janneke hem snel weer uit kon zetten bij zijn partner. Dit voorkomt stress bij beide dieren en levert altijd een mooi dankbaar moment op voor onze chauffeurs.


Een dier na een melding of behandeling weer uitzetten is echt een beloning voor ons werk.


De nijlgans weer in zijn vertrouwde omgeving uitgezet.

Fotograaf: Ger van Aalderen.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!