Nijlgans ontsnapt aan gewisse dood

29 augustus 2022

Den Haag kent vele dierenvrienden, die ons bellen bij een dier in nood. Zo ook een bewoonster uit de Bentelostraat, die met dit warme weer dagelijks actief is met het redden van watervogels met botulisme. Deze keer ging het om een nijlgans op een eilandje, die er raar bij lag.

Chauffeurs John en Kaylee gingen poolshoogte nemen. Ze zagen het meteen: de gans was zwak, de vleugels hingen omlaag en de poten waren verlamd. Duidelijk geval van botulisme.

Maar hoe moesten ze naar het eiland komen? Een boot! Gelukkig hebben we op onze basis een bootje. Snel werd de boot opgehaald. Kaylee roeide naar het eilandje en de nijlgans liet zich zonder weerstand pakken, ook zonder protest van de ouders die erbij zaten.

Botulisme is een soort voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. De bacterie produceert een zenuwgif, dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. Uiteindelijk stikken of verdrinken de dieren. Ook zie je vaak dat de watervogels belaagd worden door bloedzuigers. Die zitten bijvoorbeeld onder de oogleden, in de oren en soms in de snavel. Ze zorgen voor verdere verzwakking van het dier.

De mevrouw die ons belde had zelf intussen een eend gevangen, die ook botulisme bleek te hebben. Gelukkig hadden ze allebei nog geen bloedzuigers, dus ze waren op tijd gered. We hebben de vogels bij De Wulp afgeleverd, waar ze behandeld worden en rustig kunnen herstellen. Dat komt wel goed!

Aanvulling: Een paar dagen later is ook het broertje/zusje nijlgans opgehaald met dezelfde verschijnselen. De ouders leken nog in orde.

Botulisme is een soort voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld door een dood dier of door overtollig voedsel zoals brood met gist) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af, dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. Je herkent botulisme aan dode vissen of vogels in het water. Zie je dit, meld dit bij het waterschap in jouw regio. Dieren waarvan je het vermoeden hebt dat ze ziek zijn, moeten zo snel mogelijk geholpen worden. Bel daarom ook de dierenambulance. Het is niet verstandig om de dieren zelf te pakken, want botulisme kan ook gevaarlijk zijn voor mensen.

 

STEUN ONS: SHOP VOOR HET GOEDE DOEL! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Als je via onze site een bestelling of een boeking doet bij Mediamarkt, Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Belvilla, Expedia, Booking en heel veel andere shops, krijgen wij daar een beetje commissie voor. Het kost jou niets extra en zo help je ons. 😻 Dus ga je eten bestellen, een reis boeken of lekker shoppen, doe het via onze site! Klik op het plaatje ⤵️

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!