Nijlgans met heel veel pech!

22 december 2022

Hoofdafbeelding ter illustratie.

Een nijlgans op het Oostduinplein in Den Haag had afgelopen week erg veel pech. Wij ontvingen een melding dat de vogel bekneld zou zitten in een fietswiel van een elektrische fiets. De gans kon geen kant op, dus reden we er met spoed naartoe! 

Bij aankomst wachtte er al een groep mensen op onze ambulancechauffeurs. De nijlgans had zich tussen de bevestigingsstang van het spatbord en de spaken “vastgevlogen”. Hij zat muurvast. De eigenaar van de fiets had gelukkig geen verwondingen, maar de gans helaas wel. 

Het was erg moeilijk om de gans los te maken en het lukte dan ook niet met ons eigen gereedschap. Gelukkig kunnen we hulptroepen inschakelen als het nodig is: we belden de brandweer! In nog geen vijf minuten waren de helden van de brandweer al aanwezig. Zij probeerden het met meerdere grote tangen, zelfs één van een meter. Maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ze de bevestigingsstang door moesten zagen.  

Gelukkig gaf de eigenaar toestemming hiervoor en was de nijlgans bevrijd! We hebben de gans voorzichtig in een bench gedaan en zijn gelijk naar de dierenarts gereden.  

Na onderzoek, desinfecteren van de wond en een paar hechtingen mocht de gans terug in de bench. De gans is naar Vogelopvang De Wulp gebracht. De vogel heeft nog last van zijn vleugel en deze hangt ook nog een beetje. Hij eet en drinkt gelukkig wel; dat is een goed teken. De gans moet nog veel rusten en kan hopelijk in de toekomst weer worden vrijgelaten in de natuur.

Fotocredits: Ivar Gieles, Regio15.

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!