Mooie amigo Nacho zoekt casa (5 jaar)

13 augustus 2023

• Kan met andere katten: nee
• Kinderen: 8+
• Huis met tuin
• Medicatie: ja, prednisolon
• Speciaal dieet ter ondersteuning van zijn maag-darmfunctie, RC An-Allergenic

Stoere rode Nacho werd zwervend op straat gevonden. Hij werd bij ons gebracht omdat hij kale plekken had. Hij bleek ook afgebroken hoektanden te hebben. Dat kan ernstige pijn en infecties veroorzaken. Hij moest dus dringend naar de tandarts toe.

Van zwerven naar een comfy mandje

Beide hoektandjes van Nacho zijn getrokken en de kale plekken in zijn vacht zijn, met goede zorg en goed eten, vanzelf genezen. Nacho bleek niet alleen stoer maar ook ontzettend lief te zijn. Hij is blij dat hij niet meer buiten in de kou zit, maar veilig binnen, met een warm bedje en lekker eten. Lekker verzorgd en geaaid worden, daar kon hij eigenlijk prima aan wennen!

Een eigen casa

Nacho is een gezellige sociale en speelse kater! Hij houdt van lekker rondwandelen en heeft graag de ruimte. Ook gaat hij graag naar buiten en houdt hij van gekke spelletjes met hengeltjes en veren. Maar het liefst wil hij lekker geknuffeld en gekroeld worden. Deze lieverd is dol op mensen en op aandacht! Hij babbelt heel wat af tegen ons en zit iedere ochtend vol ongeduld te wachten tot hij aan de beurt is.
Nacho zoekt een huisje met een fijne tuin. Zijn eigen casa, waar hij helemaal kan ontspannen en genieten van hapjes, spelletjes en vooral: lekker veel aandacht en knuffels van zijn eigen mensen. Nacho vindt andere katten wel interessant, maar hij kan zijn eigen terrein met overtuiging verdedigen en houdt niet van delen! Hij wil heer en meester in eigen casa zijn.

Aandachtspunt

Deze knapperd heeft regelmatig last van zijn maag-darmkanaal, wat zich uit in diarreeklachten. Na een poos zoeken naar de oorzaak, is de vermoedelijke diagnose: IBD (irritable bowel syndrome, oftewel prikkelbare darm syndroom). Hij krijgt speciaal voer om zijn spijsvertering te ondersteunen (momenteel RC An-Allergenic) en een dagelijks pilletje prednisolon. Dit medicijn moet ’s avonds worden gegeven. Het is niet duur en Nacho neemt het makkelijk in met wat brokjes erbij. Je legt het ertussen en hij eet het gewoon op.

De dosering moet worden afgebouwd naar een zo laag mogelijke dosis waarbij de klachten van diarree toch wegblijven. Afhankelijk van de ontwikkeling van de klachten, zal moeten worden bepaald of Nacho zijn leven lang een (zo laag mogelijke) onderhoudsdosering nodig heeft, of kan volstaan met korte kuurtjes wanneer het nodig is.

Wennen

Elke kat vindt de overgang naar een nieuw huis best spannend. We raden daarom aan om Nacho eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Lees desnoods een boekje of werk wat op de laptop. Met wat lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associëren met iets positiefs.

Op deze manier zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. Als hij snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wenkamertje’ daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Nacho mag pas na ruime tijd naar buiten, als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van wegrent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

Nacho is 5 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Nacho? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

Reageer op Mooie amigo Nacho zoekt casa (5 jaar)

Help ons de dieren helpen!