Een muis in huis vinden de meeste mensen niet zo leuk. Toch komt het veel voor in de oudere huizen in Den Haag en omgeving. Mens en muis leven in de stad vaak zonder problemen langs elkaar heen. Maar soms komen ook muizen in de problemen. En zit een muisje dan in een benarde situatie… dat wenst niemand deze kleine onschuldige wezentjes toe.
Het muisje op de onderstaande afbeelding is op de ene of andere manier in de gaatjes van een schuifpui terecht gekomen. Misschien had hij teveel kaas gesnoept en paste hij er vroeger wel doorheen? In elk geval zat de muis in een zeer oncomfortabele houding. De bewoner belde ons en chauffeur Ivar is zo snel mogelijk ter plaatse gegaan. Heel voorzichtig is Ivar wel ruim vijftig minuten bezig geweest om de muis uit de gaatjes te peuteren. En gelukkig met een goede afloop! De muis leek geen lichamelijke verwondingen te hebben opgelopen en is voor observatie door vervoerd naar de wildopvang in Delft.
Beeldmateriaal © Ivar Gieles.
De huismuis
Er komen verschillende soorten muizen voor in Nederland. Denk hierbij aan spitsmuizen, veldmuizen en woelmuizen. de huismuis is een slanke muizensoort met een lichaam van tussen de 75 en 100 mm. En de huismuis leeft zoals zijn naam verklapt over het algemeen het liefste binnen. In schuren, garages, boerderijen maar ook in de stad in oude woningen met veel kieren en gaten. Vaak proberen mensen een probleem van muizen in huis op te lossen door het plaatsen van vallen. Helaas heeft dit vaak geen zin. De vrijgekomen plek in de populatie wordt snel weer opgevuld door een andere muis. Wat je wel kan doen om muizen in huis te voorkomen is gaten en kieren in huis goed dichten en voedsel in kastjes altijd goed afgesloten bewaren. Waar geen voedsel beschikbaar is, zullen muizen snel vertrekken.