Mooie actie rond een bijzondere vogel

29 januari 2018

Onlangs belde een mevrouw ons ‘s avonds dat ze in de duinen van Scheveningen een baby-aalscholver had gezien, die maar niet wegvloog. Omdat het een rare locatie betrof voor een aalscholver en omdat er nu geen baby’s zijn van deze vogel, wilden we dit diertje toch even met eigen ogen bekijken.

Tijdens de avonddienst zijn er minder chauffeurs op de weg en is de aanrijtijd daarom iets langer dan overdag. Om de veiligheid van dit diertje te waarborgen vroegen wij aan de meldster om het diertje veilig te stellen, want een gewonde vogel in de donkere duinen kan zomaar slachtoffer worden van een vos.

De dappere meldster ging snel naar huis op zoek naar iets waar de aalscholver in meegenomen kon worden. Niet lang daarna belde ze weer vanaf de locatie dat ze de vogel weer had gevonden en hem mee kon nemen in een mand. We spraken af dat ze het diertje bij het politiebureau Scheveningen kon brengen, een lokatie die vrij dichtbij was voor haar. Bovendien heeft het politiebureau een speciaal vervoersmandje van ons staan, zodat dieren in nood tijdelijk opgevangen kunnen worden. Zo kon chauffeur Hugo vanaf Rijswijk in de drukke avondspits naar Scheveningen rijden in de wetenschap dat het diertje veilig was.

Aangekomen bij het bureau zag Hugo direct dat het hier niet om een baby-aalscholver ging, maar om een zeevogel die door de storm aan land was gekomen. De meeste zeevogels zitten onder de olie besmeurd als ze aanspoelen, maar deze was gelukkig alleen maar verzwakt.

Bij Vogelopvang De Wulp werd vastgesteld dat het om een Alk ging. Deze bijzondere zeevogel lijkt met z’n zwarte kop en rug en witte onderzijde wel wat op een pinguïn als hij zit. Kenmerkend is ook de hoge snavel, die in de breedte erg is samengedrukt. In de zomer zijn alken langs de kust van Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Finland aan te treffen. Het dier broedt langs rotskusten van het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Aan onze kust is hij een doortrekker.

Gisteren was de alk eindelijk sterk genoeg om ‘m te wassen bij de Wulp. Daarna kan hij zijn verenpak weer waterdicht poetsen en dan pas mag hij proefzwemmen bij de Wulp. Maar dat hij weer terug gezet wordt bij zee is zo goed als zeker. Dat is in eerste instantie toch maar mooi te danken aan een oplettende mevrouw, die ook nog eens de moeite nam om de vogel goed af te leveren op het politiebureau!

‘Alk voelt zich vrij belabberd’

bij Vogelopvang de Wulp – troep afwassen en dan is ie weer zo fris als een alkje 

en hier hebben we weer een blije alk: lekker proefzwemmen voordat hij wordt uitgezet.

stock foto: en zo heurt de vogel eruit te zien!

stock foto

STEUN ONS! HELP ONS DE DIEREN HELPEN!

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!