Mollige Jabba wil slank worden (9 jaar)

26 april 2024

  • Andere katten: nee
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Update 11 juni: lieve Jabba weegt inmiddels 10,6 kilo…  Hij valt lekker af en voelt zich steeds energieker. Elke dag spelen en kleine hapjes helpen hem enorm. 

Toen Jabba bij ons binnen werd gebracht schrokken we ons een hoedje. Op onze behandeltafel zat een enorme, zwarte bol met klitten. Niet alleen was Jabba veel, maar dan ook veel te dik, maar zijn vacht was ook nog eens enorm vervilt. We hadden het nog nooit zo ernstig meegemaakt.

Arme Jabba

Jabba moest onder narcose geschoren worden, anders zou het scheren te pijnlijk zijn. Hij was daarna natuurlijk heel blij dat hij van de klitten af was. Zulke grote klitten trekken aan de huid van de kat, dus hij moet heel veel pijn gehad hebben. Hij heeft zich waarschijnlijk al heel lang niet meer kunnen wassen, en niet goed meer kunnen bewegen.

Lekker sporten

Jabba bleek meer dan 12,5 kilo te wegen. Veel te zwaar! Hij moest dus flink gaan afvallen. Dat doen we natuurlijk niet door de kat op een crashdieet te zetten. We geven Jabba normale hoeveelheden voer en we laten hem zoveel mogelijk bewegen. Gelukkig vindt hij spelen best leuk, dus hij begint al aardig af te vallen.

Vriendelijke kerel

Jabba is een vriendelijke kerel, die je al kletsend begroet en uitnodigt voor een knuffel of een spelletje. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, vindt hij mensen nog steeds hartstikke leuk. Als hij genoeg heeft van het aaien, zal hij je een waarschuwinkje richting je hand geven. Hij bedoelt het niet kwaad, hij wil alleen even zeggen ‘Hee hallo, ik heb er nu even genoeg van…’

Thuis verder afvallen

We zoeken voor onze Jabba nu een liefdevol thuis. Hij moet nog verder af gaan vallen, dus zijn nieuwe baasjes zullen thuis verder met hem moeten werken aan een gezond gewicht. Dus goed opletten op de hoeveelheid voedsel en zeker niet te veel lekkers tussendoor geven! Spelen en lekker rondrennen in zijn eigen huis, dat is wat deze mollige kerel nu nodig heeft.

Ook moet er een beetje in de gaten worden gehouden dat zijn vacht niet meer in de klit gaat. Wil jij Jabba helpen om een slanke kater te worden? Je krijgt er een vrolijke vriend voor het leven voor terug!

Wenperiode

Jabba zal de overgang naar een nieuw huis best spannend vinden. We raden daarom aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kunt hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Lees desnoods een boekje of werk wat op de laptop. Met wat lekkere hapjes (wel met mate vanwege zijn gewicht!). Dan gaat hij jouw geur associëren met iets positiefs. Of speel een poosje met hem.

Op deze manier zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Als hij helemaal op zijn gemak is, kan hij vanuit dat veilige kamertje de rest van het huis gaan verkennen.

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terugkeert en niet van weg rent.

Jabba is ongeveer 9 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

 Wil jij kennismaken met Jabba? Vul onderstaand contactformulier in.

 Fotografie © Clara Mazèl

 

 

          

Reageer op Mollige Jabba wil slank worden (9 jaar)

Help ons de dieren helpen!