We krijgen regelmatig meldingen van gewonde eenden. Soms zijn verwondingen heel simpel, en andere keren iets meer gecompliceerd. In dit geval gaat het om een eend met een gebroken snavel op het Aegonplein in Mariahoeve. Verder ziet de eend er goed uit. Het is best lastig om een eend uit de vrije natuur te vangen als hij bijna gezond is. Toch kan een snavelbreuk veel problemen veroorzaken.
Bij aankomst werd de klus ineens heel simpel. Chauffeur Peter liet een zakje voer zien om een poging te doen de eend te vangen. En het eendje vliegt gewoon naar hem toe, gaat op de grond zitten en laat zich ook nog eens zo oppakken. In deze situatie ideaal natuurlijk. In de ambulance heeft Peter de eend nagekeken en gebeld met Vogelopvang de Wulp om te overleggen. De breuk lijkt een oude geheelde verwonding en de eend lijkt zich er goed mee te redden. Hierom is besloten hem direct weer los te laten in zijn eigen vertrouwde omgeving.
lees verder onder de foto
In dit geval was het handig dat het eendje zich zo goed liet vangen en oppakken, maar dat is natuurlijk lang niet altijd positief. Eenden zijn wilde dieren en hebben vluchtgedrag nodig om te overleven. Door het voeren uit de hand worden eenden sneller tam. Wij adviseren dan ook als je wilde dieren zoals eenden voert: doe dit dan met zo min mogelijk menselijk contact. Vanaf een afstandje is het ook heel leuk om een eend te voeren.
Hoe kan je verantwoord eenden voeren?
– Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
– Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.
– Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
– Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
– Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!