Begin november krijgen we twee keer kort achter elkaar een melding over vogel die wij niet vaak halen. Hoewel de melding ‘een meeuw op het strand’ is, zien we aan de forse buis boven op de snavel van de vogels dat het noordse stormvogels zijn.
Er vliegen het hele jaar noordse stormvogels boven de Noordzee. Je moet de zee op om ze te zien, of op bezoek gaan bij de broedkolonies in Noord-Engeland. Als ze op de Nederlandse stranden verzeild raken, zoals deze twee exemplaren, komt dat door een storm, of ze zijn slachtoffer geworden van olie of zwerfvuil. Ook deze twee noordse stormvogels hebben we opgehaald omdat ze in de problemen zijn geraakt. De ene vogel heeft een verwonding. De vinder heeft de stormvogel meegenomen naar huis waar wij het ophalen. De andere zit vol olie. We brengen ze naar vogelasiel De Wulp.
In Nederland wordt de maaginhoud van Noordse stormvogels al meer dan 30 jaar geanalyseerd door onderzoeksinstituut Imares. De vogels foerageren al vliegend aan de oppervlakte van zee en krijgen zo veel stukjes plastic binnen, gemiddeld wel 32 per stormvogel. Als we een dode noordse stormvogel ophalen, melden we dit bij Imares zodat de vogels onderzocht kunnen worden.