Mannetjeseend belaagd

10 maart 2024

Hoofdafbeelding ter illustratie.

Afgelopen maandag kregen we een melding over een verzwakte eend die vlakbij een bruggetje in het Rijswijkse Bos lag. Onze ambulancechauffeur Anita ging ernaartoe om te kijken wat er aan de hand was.

Toen Anita in het bos aankwam, zag ze meteen een aantal mensen staan die zich over de eend ontfermden. Bij een melding als deze denk je als eerste aan een zieke eend of aan een vrouwtjeseend die is belaagd door meerdere mannetjeseenden. In deze periode van het jaar speelt de paringsdrang namelijk weer op.

Het was deze keer echter een mannetjeseend, een woerd. Omstanders hadden gezien dat deze eend bruut was aangevallen door twee andere woerden. Een soort hanengedrag, maar dan bij eenden. De omstanders hadden de twee aanvallende eenden kunnen wegjagen en bleven bij het slachtoffer totdat Anita arriveerde.

Het arme dier lag volledig knock-out in het bos. Gelukkig waren er geen verwondingen te zien. De eend is veiliggesteld en meegenomen voor een check naar Vogelopvang De Wulp, waar hij ook kan bijkomen van de knokpartij. Zodra de eend is opgeknapt, wordt hij weer uitgezet.

Beeldmateriaal: Dierenambulance Den Haag. Vrij te gebruiken.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!