• Kan met andere katten: We denken dat hij op een stal of boerderij best wel met andere katten kan. Maar niet in een huisje.
  • Kinderen: 14+
  • Prikkelarm en rustig huis met ruime tuin, of een boerderij of stal met veel ruimte
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee
  • Veel ervaring met katten

Eén van de zwerfkat verzorgers liet ons weten dat er een kat met een pijnlijk oog was gesignaleerd. Soms zat hij een paar dagen op de veranda en at mee met de groep katten, dan was hij weer een paar dagen weg. Waarschijnlijk prikte hij dan een vorkje mee op een andere plek.

Zalven is niet leuk

De verzorger heeft Louis kunnen vangen en bij ons gebracht. Hij bleek inderdaad een ontstoken oog te hebben, maar na twee keer zalf in zijn oog vond hij het wel genoeg. Dat gaat me niet nog een keer gebeuren, dacht Louis. Hij heeft dus iets langer last gehad van zijn pijnlijke oog dan nodig was. Want Louis wilde zich wel even laten aaien, maar die natte kledder in zijn oog vond hij niets. Hij was op zijn hoede: je weet nooit wat die rare mensen nu weer met je van plan zijn.

Graag alles onder controle

Eenmaal verhuisd naar de losloopkamer, laat Louis merken dat hij een vriendelijke jongen is. Alsof hij nooit ergens anders heeft gewoond wandelt hij rond door de kamer. Stoer, nonchalant en in opperbeste stemming. Iedereen die binnen komt wil hij wel even vertellen dat het hem hier bevalt. Hij komt naar je toe en geeft kopjes, springt op schoot en laat zich al spinnend aaien. Maar … Louis houdt wel graag zelf de regie. Het is bij hem: tot zover en niet verder. Zijn staart is voortdurend in beweging, wat betekent dat hij niet volledig op zijn gemak is. Je moet goed op zijn lichaamstaal letten; hij geeft namelijk netjes de signalen aan als hij het genoeg vindt. En als er teveel prikkels zijn komt de zwerver Louis weer naar boven en kan hij pittig reageren. Louis heeft geleerd zichzelf te beschermen, en dat zit er nog wel ingebakken.

Macho

Louis heeft het intussen wel een beetje gehad met die losloopkamer en buitenren. Hij zou graag eens een eindje wandelen zodat hij zijn energie kwijt kan. Lekker weer buiten in tuinen struinen, daar kijkt hij naar uit.

Zijn nieuwe mensen moeten ervaren kattenmensen zijn, want hoe vriendelijk hij ook is, hij vindt wel dat hij de baas is. Als hij straks aan zijn nieuwe omgeving gewend is en weet dat dit zijn veilige thuis is, zal hij zich vast meer ontspannen. Louis is (nog) geen speelse kat, al wil hij uit beleefdheid best eens tegen een balletje tikken. Maar alles onderzoeken, overal ruiken en op zijn gemak nieuwe dingen ontdekken, dat ziet Louis wel zitten.

Wennen

We raden aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor elke kat weer even spannend. Hij kan dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich vast verstoppen onder het bed, of achter het gordijn. Je kan hem het beste even tot rust laten komen, even laten bijkomen van de verhuizing. Hij mag dan wel een stoere jongen zijn, maar bij te veel indrukken ineens verliest hij de regie en kan hij boos of onzeker worden. Bezoek hem dan meerdere keren per dag en ga lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods een boekje lezen, of wat op de laptop werken in ‘zijn’ kamer. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associëren met iets goeds.

Zo zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. De deur van dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

En vooral: heb geduld en geef hem wat tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden.

Louis is ongeveer 6 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Louis? Vul onderstaand formulier in.

fotografie: Nancy Folten, Simone Janssen en Agnes Ludwig