Lieve Leon: zachtaardige schat van een kat (3 jr.)

11 april 2023

  • Kan met andere katten: nee
  • Kan met honden: nee
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Ga je nog op vakantie en wil je pas erna adopteren? Kijk dan na je vakantie wie er nog een huisje zoekt…. We reserveren dieren niet.

Leon is zo’n kater waarvoor wij van de dierenverzorging allemaal een zwak hebben. Zo’n stoere jongen die binnenkomt met vechtwonden of andere gevolgen van het harde leven op straat. In eerste instantie willen ze niks weten van dat stomme hok en al die mensen die iets van hen willen. Ook al zetten ze dan steeds lekkere hapjes neer. Maar ja, ze zijn allemaal nette heren hoor, dus laten ze het maar over zich heen komen. En heel geleidelijk worden deze stoere buitenkaters aaibare lieverds die blij zijn met de aandacht die ze zo lang gemist hebben.

Abces

Leon had een flink abces boven zijn oog, gevolg van een serieus pootgemeen met een buurtgenoot. Toen het abces eenmaal was doorgebroken was die vervelende pijn gelukkig weg en kon de wond genezen. En met een kuurtje antibiotica tegen de infectie, knapte deze knapperd al gauw weer op.

Bedachtzame Leon

En Leon bleek het intussen allemaal best prettig te vinden: de aandacht van de verzorgers, twee keer daags een lekkere maaltijd en een veilig, schoon, zacht plekje om te slapen. Maar zoals hij op straat ook al was: hij is eerst een beetje op zijn hoede – je weet nooit wat je kan overkomen als je je zomaar in het avontuur stort. Dus moet Leon iedere keer als de deur van zijn hok opengaat eerst even voorzichtig kijken of de verzorger van dienst te vertrouwen is. Om dan met een stevige duw met zijn kop te laten weten dat hij een krabbeltje tussen zijn oren wel lekker zou vinden. Of een stevig aai over de rug misschien? Onder de kin, ja ook helemaal oké. Leon is gewoon een lieve, vriendelijke knuffelbeer!

Leon is bij ons overigens af en toe best kieskeurig met eten. Vooral harde brokjes laat hij lang liggen voor hij er, met wat aandrang, aan begint.

Wenperiode

We raden aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Een overgang naar een nieuw huis is voor elke kat weer even spannend. Hij zal dan weer even terugvallen in angstig gedrag en zich vast verstoppen onder het bed, of achter het gordijn. Je kan hem het beste even tot rust laten komen, even laten bijkomen van de verhuizing. Meerdere keren per dag hem bezoeken en lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods een boekje lezen, of wat op de laptop werken in zijn kamer. Met allemaal lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associeren met iets goeds.

Zo zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt.

Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat ‘ie zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode heel erg lang. En hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

En vooral: heb geduld en geef hem wat tijd om te wennen aan jou en aan dit nieuwe huis met die vreemde geuren en geluiden.

Leon is ongeveer 3 jaar. Hij is gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Leon? Vul het onderstaande contactformulier in.

Fotografie © Inge van der Meer

 

 

 

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Lieve Leon: zachtaardige schat van een kat (3 jr.)

Help ons de dieren helpen!