Lieve Azzarro durft ’t weer aan (1 jaar)

19 november 2023

Dit dier is al geadopteerd!

  • Andere katten: nee
  • Kinderen: 16+
  • Huis met tuin of ruim appartement met veilig afgenet balkon
  • Medicatie: nee. Wel krijgt Azzarro een rustgevende voedingssupplement: Zylkene
  • Speciaal dieet: nee
  • Ervaren kattenmensen, liefst bekend met het ras

Azzarro werd door ons opgehaald uit een thuissituatie waar hij volledig overstuur was geraakt. We weten niet precies wat er gebeurd is, maar hij had duidelijk een nare ervaring gehad.

Overstuur 

Wat de oorzaak ook was, Azzarro was volledig in shock. Gevangen worden en in een hokje terechtkomen in de onbekende omgeving van het hospitaal hielp natuurlijk ook niet.

Azzarro vertelt: “Het enige wat ik wist, was dat ik gek van angst was en weg wilde. Ik was zo panisch, ik wist me geen raad. De verzorgers hier, die heel lief zijn weet ik inmiddels, hebben mij achteraf verteld dat ze mij amper konden verzorgen, omdat ik zo lelijk tegen ze deed….  Nu heb ik daar spijt van, hoor. Na een aantal weken merkte ik dat ze het misschien niet zo kwaad met me voor hadden en ging ik langzaam miauwen in plaats van grommen. Toen ik een tijdje mijn zachtere kant liet zien, waren ze zo slim om mij uit een hokje te laten en een eigen kamertje voor mezelf te geven, zodat ik nog verder tot rust kon komen en kon rondwandelen. Daardoor voelde ik mij direct weer beter. Want ik snapte toen, dat ik écht veilig was! Niets om bang voor te zijn!

Rollen en kopjes geven

Ik was zo opgelucht. Van blijdschap ging ik meteen rollen en kopjes geven. Al snel liet ik merken dat ik ook geaaid wilde worden, en op schoot wilde, en ik liet mijn buikje zien. Je had hun gezichten moeten zien, ze waren zo verbaasd en zo blij. Nu word ik elke dag geaaid en geknuffeld. Eigenlijk vind ik mensen echt super lief.”

Knuffel met gebruiksaanwijzing

Azzarro is dus helemaal overstag. Het is heerlijk om te zien wat een lieve knuffeldoos hij is. Aangezien we ook hebben gezien hoe heftig hij kan reageren op stress of dwang, blijft ’t belangrijk om Azzarro rustig te benaderen, zijn gevoel van veiligheid steeds te bevestigen, zodat hij durft te ontspannen. Voorspelbaarheid helpt daarbij: als Azzarro weet wat hij aan je heeft, wat er gaat gebeuren en dat er niets is om van te schrikken, is hij de allerliefste knuffelbeer. Bij iets onverwachts kan hij zijn tandjes gebruiken om te laten merken dat je een stapje te ver bent gegaan of hij afstand nodig heeft.

Hij houdt ook ontzettend van spelen met een hengeltje, spelen is voor hem belangrijk omdat het helpt de spanning uit zijn lijf te krijgen.

Vanwege zijn ‘gebruiksaanwijzing’ zoeken we voor hem een huisje met personeel dat ervaring heeft met katten met een (emotioneel) rugzakje, en zonder jonge kinderen.

Wenperiode

Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Azzarro kan weer terugvallen in angstig en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om hem eerst geruime tijd in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen.

Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat zij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is! Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods met wat lekkere hapjes, zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Maar laat hem óók regelmatig even alleen, zodat hij tot rust kan komen. Gelet op zijn voorgeschiedenis is het belangrijk om hem tijd te geven om zich veilig te gaan voelen en te ontspannen. Het is ook verstandig om hem geruime tijd binnen te houden voordat hij naar buiten mag.

Azzarro is 18 sept. 2022 geboren en 1 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt. 

Wil jij kennismaken met Azzarro? Vul dan het formulier op de website in. 

Fotografie © Simone Janssen

 

   

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!